Tesamen wil dat Temse inzet op strijd tegen menstruatie-armoede

TEMSE – Oppositiepartij Tesamen wil dat het gemeentebestuur de strijd aangaat tegen menstruatie-armoede. Ze doen de gemeente een voorstel om gratis producten uit te delen bij meisjes en vrouwen in armoede.

“Voor deze regels kies je niet”
Magda De Meyer, Tesamen

Er is sprake van menstruatie-armoede wanneer mensen niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten als tampons, maandverband of menstruatiecups aan te schaffen die nodig zijn om het menstruatiebloed op te vangen als ze ongesteld zijn

Financieel

“Wie dacht dat menstruatie-armoede een ver-van-ons-bed-show was in Vlaanderen, zit er grondig naast”, oppert Magda De Meyer van Tesamen. “Uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen blijkt dat 12 procent van de door hen bevraagde meisjes tussen 12 en 25 jaar wel al eens te kampen kregen met menstruatie-armoede en dus financieel niet in staat zijn om menstruatieproducten te kopen tijdens de maandstonden.”

Tesamen Temse wil de strijd met deze vorm van armoede daarom aanbinden en vraagt het gemeentebestuur om hier maatregelen in te nemen.

“Dat meisjes school missen omdat ze geen menstruatieproducten hebben, is voor ons onaanvaardbaar,” zegt De Meyer.

OCMW

Het onderzoek van Caritas Vlaanderen legde een aantal pijnpunten bloot: naast de bedroevende 12% die al eens te kampen heeft gekregen met menstruatie-armoede, toonde het onderzoek ook aan dat 5% onder hen al eens school miste omdat ze niet over menstruatieproducten beschikten. Voor meisjes die al in armoede leven stijgt dit naar 15%. Magda De Meyer trekt hier luid en duidelijk aan de alarmbel:

“Een schoolachterstand oplopen, of je persoonlijke leven op pauze moeten zetten door iets waar je niet voor kiest als meisje, dat kan voor ons niet. Wij vinden dan ook dat het gemeentebestuur hier moet ingrijpen.”

De Meyer stelde op het Bijzonder Comité Sociale Bijstand van het OCMW voor dat er gratis menstruatieproducten zouden verdeeld worden bij meisjes en vrouwen in armoede .

“Een toevoeging van deze producten bij de voedselpakketten zou al heel wat mensen kunnen bereiken”, klinkt het. “Daarnaast zou het ook een positief signaal zou zijn moest Temse, in samenspraak met de scholen, participeren in een proefproject dat automaten met maandverband voorziet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *