Oppositieraadslid Brigitte Caura vraagt correcte info inzake de corona-epidemie

TEMSE – Dokter en gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen) stelt tijdens de gemeenteraad van oktober enkele vragen aan het gemeentebestuur over het correct informeren van de burger in Temse aangaande de corona-epidemie.
Dokter-gemeenteraadslid Brigitte Caura

“Ik vraag het gemeentebestuur op regelmatige basis duidelijke en correcte info verschaffen over de huidige stand van de corona-epidemie in Temse”, stelt Caura. “En de bevolking meteen te motiveren om de maatregelen te blijven volgen. Dit kan ook in samenwerking met de huisartsenkring.”

Verder stelt ze ook een vraag over de overvolle bussen op lijn 93 en 95.

“De bussen tijdens de piekuren zijn overvol met scholieren, met als uitschieters lijn 93 en 95, dit is echt geen gezonde situatie”, stelt Brigitte Caura. “Wil de gemeente druk uitoefenen op de lijn om bijkomende bussen in te leggen ? De Lijn voorziet die mogelijkheid. Indien geen respons kan men dan bekijken om zelf touringcars in te schakelen? Men kan daar desnoods een deel van de 440.000 euro corona-subsidies voor de verenigingen voor gebruiken (jeugd).”

Volgens de cijfers van Sciensano (zondag 25/10) waren er in Temse de voorbije twee weken 256 besmettingen. Dat is 848 per 100 000 inwoners.

De maandelijkse gemeenteraad is vanaf heden digitaal te volgen via audiovisuele livestream. Meer info: klik hier

Op haar persoonlijke account op Facebook gaf Brigitte Caura antwoord op enkele regelmatig gestelde vragen over corona. klik hiervoor hieronder door…

 FAQ inzake corona volgens de officiële richtlijnen:

1.Wanneer moet ik me laten testen:

Zo snel mogelijk bij één van volgende klachten die plots ontstaan zijn zonder duidelijke oorzaak:

hoest, kortademigheid, pijn in de borststreek, plots geurverlies of veranderde smaak.

Of bij minstens twee van de volgende klachten: koorts, spierpijn, vermoeidheid, neusloop, keelpijn, hoofdpijn, geen eetlust, waterige diarree.
U contacteert best uw huisarts.
Uitzondering: kinderen jonger dan 6 jaar worden niet getest.

2. Wat indien de uitslag van mijn test positief is?

Bij milde klachten (zonder ernstige kortademigheid) ziekt u thuis uit, u dient in isolatie te blijven tot 3 dagen na het verdwijnen van de klachten. Dat wil zeggen dat u de woonst niet mag verlaten en dat u ook de nodige afstand dient te bewaren van uw huisgenoten. Uw arts bezorgt u een ziekteattest voor deze periode en de werkgever dient uw loon verder uit te betalen

3. Wat na contact met een besmet persoon?

Na een hoog-risico contact, dwz.  gedurende minstens 10 minuten binnenshuis een praatje maken zonder de nodige afstand te bewaren, zal u normaal gezien een telefoontje krijgen van het corona contact tracing-team en dient u tot 10 dagen na het laatste contact in quarantaine te blijven.

U mag de woonst alleen verlaten om naar de dokter en apotheek te gaan of om eten te kopen. Als u geen klachten krijgt moet u niet getest worden. Bij klachten contacteert u de huisarts. Dezelfde regeling geldt voor gezinsleden, de 10 dagen beginnen te tellen vanaf de isolatie van de patiënt. Uw arts zal u een quarantaine-attest bezorgen. Uw werkgever zal u op tijdelijke werkloosheid zetten.

4. Wat als de school of crèche dicht gaat omwille van besmettingen?

Indien u geen opvang voor uw kinderen heeft zal de school of crèche u een attest voor de werkgever bezorgen en deze zal u op tijdelijke werkloosheid zetten.
5. Wat indien een contact van mij bericht kreeg van een verdacht contact?
Dan dient u niet getest te worden of in quarantaine te gaan zolang uw contact niet positief getest werd.

Een uitzondering op punt 3 en 5 kan gemaakt worden voor mensen die in de zorg werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *