Vzw De Zaatman schenkt standbeeld De Zaatman aan Gemeentebestuur.

TEMSE – Als blijvende hulde aan de scheepsbouw(ers) nam de vzw De Zaatman in 2005 het initiatief tot de oprichting van het standbeeld De Zaatman. Het monument – van de hand van ex-Boelwerknemer Noël Van Cauwenbergh – kreeg een ereplaats in de Orlaylaan, op de scheiding van de woonzone en de KMO/industriezone op site De Zaat (ex-terreinen Boelwerf). Het werd op 29 oktober 2005 onthuld.

Eerder dit jaar schonk de vzw het standbeeld aan het Gemeentebestuur. Op 29 oktober 2015, dag-op-dag 10 jaar na de onthulling, werd de overdracht bekroond met een plechtigheid in AC De Zaat.

De plechtigheid, bijgewoond door een 40-tal genodigden, werd ingeleid door historische filmbeelden over de Boelwerf, gaande van 1925 tot het vertrek van het laatste schip uit Temse (1996). Ook werden beelden vertoond van de onthulling van het standbeeld De Zaatman. Aansluitend werd het woord gevoerd door Bert Duellaert, secretaris vzw De Zaatman, burgemeester Luc De Ryck en Jozef Dauwe, gedeputeerde, lid van de vzw en curator van de Boelwerf. De vzw bracht hulde aan voormalig vakbondssecretaris René Stroobant (ABVV), die aan de basis lag van de realisatie van het monument. Uit handen van kunstenaar Noël Van Cauwenbergh mocht hij zijn door de kunstenaar bewerkte werfhelm in ontvangst nemen.

Centraal in de speeches stond (o.m.) de bestemming van het restant van de gelden die na het faillissement moesten worden besteed aan werkgelegenheid in de regio (restant = 3,1 miljoen euro). Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer stelde daaromtrent in juni een parlementaire vraag aan minister Muyters. Het Gemeentebestuur van Temse vroeg een gesprek met de minister aan in zijn schrijven van 2 oktober jl. Het is nu wachten op antwoord.

zaatman_2015

Genodigden, met op de eerste rij v.l.n.r. Noël Van Cauwenbergh, Bert Duellaert, René Stroobant en echtgenote, burgemeester Luc De Ryck, gedeputeerde Jozef Dauwe, Erik Vertenten en Marc Casier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *