De Vinckehoeve’ gaat van start als zelfplukboerderij

Jong koppel kweekt wat buurt mag oogsten
ELVERSELE – Wie graag groenten recht van het veld of uit de serre wil maar er zelf geen plaats of tijd voor heeft, kan aankloppen bij De Vinckehoeve. De zelfplukboerderij gaat binnenkort van start en kweekt groenten voor zeventig mensen uit de buurt.

“Door in groep aan landbouw te doen, beperken we het voedseloverschot”
Tinne Van Der Veke en Karl Hectors

Tinne Van der Veke (27) en Karl Hectors (31) organiseren vanavond 14 maart een infomoment voor hun zelfplukboerderij ‘De Vinckehoeve’ in de Bergstraat.

“We hebben in de straat de gelijknamige hoeve verbouwd en gaan daar volgende week in wonen. Vlakbij was er ook een veld en een bijhorende serre die we huren. Daarin gaan we allerlei groenten en andere planten kweken. Omdat de oppervlakte te groot is voor ons tweetjes, laten we mensen uit de buurt deelnemen aan ons project”, vertellen ze.

350 euro per jaar

“Voor een jaarlijks bedrag van 350 euro kunnen de ingeschrevenen telkens groenten komen afhalen wanneer ze klaar zijn om geoogst te worden. Wij leren hen hoe ze dat precies doen en geven ook workshops rond ecologie en het teelproces zelf. Zelf hebben we onder meer ervaring opgedaan op een bioboerderij en met een grote daktuin in Antwerpen.”

Wie zich inschrijft bij De Vinckehoeve, krijgt wekelijks een berichtje met wat geoogst kan worden. “Die groenten duiden we aan met vlaggetjes, en we maken een overzicht met hoeveel groenten per persoon geoogst mogen worden. We zijn zelf ook telkens aanwezig om mensen daarmee te helpen. Zo komt alles wat we telen vers van het veld bij de mensen thuis.”

Vaste groep afnemers

Door in groep aan landbouw te doen, wil het jonge koppel de voedseloverschotten zo veel mogelijk gaan beperken.

“Doordat we met een vaste groep deelnemers werken, weten we precies hoe groot onze afzetmarkt is. We starten met een aanbod voor zeventig personen, maar als het goed werkt kunnen we dat zeker uitbreiden. De werkwijze is ook heel transparant voor onze deelnemers. We geven hen een gedetailleerd overzicht van onze kosten, en hopen het eerste jaar vooral break-even te draaien.”

De Vinckehoeve organiseert vanavond 14 maart om 20 uur een infomoment voor deelnemers in de Bergstraat 3C. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van De Vinckehoeve. (Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Tinne Van Der Veke en Karl Hectors laten de afnemers weten wanneer de groenten plukklaar zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *