Zowat 150 aanwezigen voor viering 289 jaar Confrérie Sint-Elooi

TIELRODE – In de potpolder van Tielrode, aan het Milleniumgeboortebos, vierde Confrérie Sint-Elooi zijn 289-jarig bestaan met een eucharistieviering. Harmonie St-Cecilia Tielrode mocht de viering muzikaal opluisteren.

Zowat 150 geïnteresseerden waren afgezakt naar de locatie naast de Durmedijk.
“Een onverhoopt aantal dat ons heel gelukkig stemt”, klonk het bij ondervoorzitter Hugo Maes. Zij volgden coronaproof per bubbel de viering

De viering werd opgedragen aan iedereen die het zwaar gehad heeft in het laatste anderhalf jaar, die een familielid of vriend heeft zien heengaan, of die nog herstellende en aan het revalideren is van de vreselijke ziekte. Voorzitter Marcel Dubourg stond bij zijn openingsrede ook stil bij het overlijden van Pierre Speleman, één van de leden van de confrérie die overleed aan Covid-19.

In een niet coronajaar wordt de eucharistieviering, tijdens kermiszondag vooraf gegaan door de eeuwenoude traditionele Paardenommegang en – zegening aan de St-JozefKapel in de St-Jozefstraat.

Net zoals vorig jaar kon die paardenstoet niet doorgaan maar waren er wel enkele ruiters die op eigen initiatief met enkele paarden waar afgezakt naar de Tielroodse potpolder.

Over de juiste stichtingsdatum van de Confrérie van Sint-Elooi van Tielrode bestaat geen zekerheid. Uiteindelijk werd 1732 als stichtingsjaar aangenomen.
De paardenzegening volgde de evolutie in de landbouw: van boerenpaarden naar de lichtere lopers, tot de deelname van georganiseerde rijverenigingen. Gewoonlijk nemen zowat 150 paarden deel aan de stoet en de zegening.

“We hopen in 2022 onze 290ste verjaardag te kunnen vieren met een grootse paardenommegang”, klinkt het bij de confrérie.

Meer foto’s, klik hier

Zowat 150 aanwezigen volgden per bubbel de viering
Enkele ruiters waren met hun paard afgezakt naar de potpolder

 

Een gedachte over “Zowat 150 aanwezigen voor viering 289 jaar Confrérie Sint-Elooi”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *