Gemeentebestuur wil geen vluchtelingen in ISA

Ook voorstel van FedAsil om vluchtelingen te huisvesten in caravans op parking van AC De Zaat afgewezen.
Het gemeentebestuurder is geen voorstander om in het gebouw van voormalig instituut Sint-Amelberga (ISA) oorlogsvluchtelingen te huisvesten. Ondertussen kreeg het bestuur ook een voorstel van FedAsil om 70 caravans te stallen op de parking van AC De Zaat. Dat voorstel werd afgewimpeld.

Het voorstel om de gebouwen van het ISA in te richten om oorlogsvluchtlingen op te vangen kwam van Bert Bauwelinck fractieleider van SP-A/Groen.

“Fedasil is wanhopig op zoek naar ‘alles met een dak op’ om meer mensen onderdak te verlenen”, aldus Bauwelinck. “Omdat de voormalige middelbare school toch leeg staat zou men deze voorlopig kunnen gebruiken om tientallen kandidaat-vluchtelingen te huisvesten, tot zij erkend zijn als vluchteling.”

“Het is een zeer complexe en moeilijke materie”,reageerde burgemeester Luc De Ryck (CD&V) tijdens de gemeenteraad. “Het voorstel om caravans te plaatsen op dde parking van AC De Zaat, om vluchtelingen in onder te brengen hebben we afgewezen. Het is de parking van het personeel van de gemeente, politie, bezoekers en buurtbewoners. FedAsil gaf ons daar trouwens overschot van gelijk.”

luchtfoto_sint-amelberga_temseWat het gebouw van ISA betreft:
“Het gebouw is geen eigendom van de gemeente maar van Interwaas. Het staat al vijf jaar leeg en is destijds ontmanteld. Dit brengt heel wat problemen met zich mee, zoals ondermeer voor de brandveiligheid. Voor de bepaling van het aantal vluchtelingen, dat een gemeente toegewezen krijgt, wordt door de overheid met een aantal criteria rekening gehouden. Omdat we in het verleden al heel wat gedaan hebben op sociaal vlak. Zoals huisvesting, opvang van mensen en ook sociale woningen. Wij staan op de 14e plaats in Vlaanderen op gebied van sociale woningbouw. Als we de situatie van Temse bekijken zijn we er van overtuigd dat het aantal dat ons toegewezen wordt, beperkt zal zijn. In het verlengde daarvan zijn we geen voorstander om mensen in ISA te huisvesten. Het centrum van onze gemeente is al zeer zwaar belast. Als er nog eens extra 100 vluchtelingen, om maar een cijfer te noemen, in ISA zouden verblijven, is dat een overbelasting die onaanvaardbaar is voor onze gemeenschap. We zijn zeer graag bereid om een beperkt aantal vluchtelingen op te vangen, dat in verhouding is met de sociale inspanningen, in de breedste betekenis van het woord, die we in het verleden hebben gedaan. Maar we zijn tegen het feit dat men de voormalige school zou aanwenden als gemakkelijkheidsoplossing”.

De burgemeester vroeg tijdens de gemeenteraad de hoofdelijke stemming met de vraag:

“Wil men vluchtelingen huisvesten in ISA, ja of nee?”
Er waren 20 stemmen tegen 4 voor en 1 onthouding.
Raadslid Aouriaghel Mostafa (CD&V) verliet net voor de stemming de gemeenteraadszaal.

Een gedachte over “Gemeentebestuur wil geen vluchtelingen in ISA”

  1. Tot mijn grote verbazing en ontzetting merk ik dat er in Temse geen enkel initiatief is om vluchtelingen op te vangen en/of te helpen in deze voor hen wel zeer barre tijden. Ik lees dat de voorstellen die er waren bovendien werden weggestemd. Ik ben zeker dat talrijke mensen ook in onze gemeente de handen uit de mouwen willen steken om opvang mogelijk te maken.
    Wellicht kan onze gemeente inspiratie opdoen bij : http://www.gastvrijegemeente.be/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *