Laatste spoor van ooit zo legendarische Boelwerf is nu verdwenen met ingebruikname monumentaal gebouw

TEMSE – De werknemers van bouwfirma Cordeel zijn het uitzicht ondertussen al gewoon, maar dit weekend maken ook klanten en partners kennis met het indrukwekkende hoofdkantoor op De Zaat, de vroegere Boelwerf.

In de schaduw van het gebouw viert de firma dit weekend z’n 85ste verjaardag, en daar zijn alle personeelsleden, klanten en partners voor uitgenodigd. Ze krijgen meteen een rondleiding in het indrukwekkende gebouw, dat begin deze maand in gebruik werd genomen. De projectleiders, boekhouders, human resources, IT’ers, commerciële functies en directies hebben er hun kantoren, aangevuld met kleinere vergaderzalen en flexibele werkplekken. Allemaal delen ze één ding: een indrukwekkend uitzicht op de Schelde of De Zaat.

“Elk uur van de dag ziet het gebouw er door het lichtspel anders uit”, zegt commercieel verantwoordelijke Dirk Verschueren. “Wanneer er mist hangt boven de Schelde, heeft het ook iets bijzonder feeërieks.”

Het kantoor bevindt zich veertien meter boven de grond en twintig meter boven het wateroppervlak, steunt op twee pilaren die dienst doen als liftkokers en is honderd meter lang en 26 meter breed. Het stalen gebinte van 1.200 ton werd vorig jaar in één stuk naar boven gehesen. “De meeste onderdelen werden hier op de site vervaardigd. Onze prefabcentrale, metaalafdeling, schrijnwerkerij, magazijn, garage en dispatch bevinden zich namelijk naast het hoofdkantoor.”

Drie generaties

Met een oppervlakte van 22 hectare neemt Cordeel een vierde van de totale oppervlakte van De Zaat in, op de plek waar vroeger de befaamde Boelwerf gevestigd was. Na het faillissement kocht Cordeel de terreinen in 2003 op en ontwikkelde ze tot een woon- en werkgebied, met onder meer plaats voor het gemeentelijk administratief centrum.

“Ghislain Cordeel startte als 19-jarige met een schrijnwerkerij. Het is ongelooflijk hoe de firma in drie generaties tijd gegroeid is”, stelt Verschueren. Onder meer het Deurganckdok in de Antwerpse haven en recenter het VITA Scheldebad zijn door Cordeel gerealiseerd. Het is nog niet duidelijk wat er met het oude hoofdkantoor in het TTS-industriepark zal gebeuren.

Met de ingebruikname van het hoofdkantoor komt een einde aan de ontwikkeling van De Zaat.
(Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *