Gemeenteraadslid Hans Cools wil dat kinderen en jongeren het recht hebben om rookvrij op te groeien

TEMSE – Gemeenteraadslid Hans Cools(CD&V) vroeg op de gemeenteraad van april aan de voltallige gemeenteraad om het charter ‘Generatie rookvrij’ te ondertekenen. Daarnaast stak hij de hand uit naar schepen van Britsom (N-VA) om samen met burgers en adviesraden participatief te bekijken hoe we als gemeente Temse invulling kunnen geven aan dit charter.

“Schepen Tinneke Van Britsom is positief en gaf aan dat ook LOGO waasland en het preventieoverleg dit project genegen zijn”, klinkt het bij Cools.
“Ook kwam reeds uit de gemeentelijke kinderraad, dat kinderen het hinderlijk vinden dat er rondom hen wordt gerookt. Het voltallige college ondertekende dan ook het charter en nodige de gehele gemeenteraad uit om hetzelfde te doen.”

Gemeenteraadslid Hans Cools

Sensibiliseren

‘Ikzelf begon te jong met roken, omdat ik het rond mij zag. Omdat het toen nog vanzelfsprekender was dan nu. En ook een beetje omdat het niet mocht.’ Zegt Hans Cools. ‘Vele vrienden van mij roken ook niet als hun eigen kinderen erbij zijn, waarom zou je het dan wel doen als er andere kinderen in de buurt zijn? We willen niet extra verbod plaatsen opleggen. We willen samen bekijken op welke plaatsen kinderen echt centraal staan en het dus aangewezen is om daar niet te roken. Ik geloof niet in verbieden, wel in degelijk sensibiliseren en zo minder jongeren te laten beginnen met roken. Elke roker weet dat het ongezond is en het is verdomd moeilijk om ermee te stoppen. Dus ik denk ook dat elke roker vooral niet wil dat zijn of haar kinderen, of kleinkinderen er mee zouden beginnen. Als gemeenschap kunnen we hier samen het verschil in maken.”

“Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder.
Als kinderen en jongeren andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving.”

Generatie rookvrij: Waarom?

“Als rookvrij de norm wordt, zullen onze kinderen en jongeren weerbaarder worden en minder snel geneigd zijn zelf een sigaret op te steken. Het beschermt hen tegen tabaksverslaving”, stelt Hans Cools. “Toch wordt er vandaag op veel plekken waar kinderen en jongeren komen, nog steeds gerookt. Jong en oud, rokers en niet-rokers, met z’n allen kunnen we daar verandering in brengen. Zo ook in Temse, het project generatie rookvrij wil zoveel mogelijk organisaties, mensen, winkels, gemeentebesturen mobiliseren om in te stappen. Want door samen zoveel mogelijk omgevingen rookvrij te maken, waken we over de gezondheid van ieder kind en elke adolescent.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *