Oppositie vraagt nieuw bestuur dringend actie ter opwaardering van de winkelkern

TEMSE – Onlangs werd bekend dat het aantal leegstaande handelspanden in Temse gestegen is van 4 naar 9.6 procent. Tijdens de gemeenteraad van april vroeg oppositieraadslid Annemie Muyshondt (Vlaams Belang) hoe de nieuwe bestuursploeg het winkelgebeuren in Temse wil aanpakken. Ook Pascal De Dycker (Tesamen) wou wel eens weten hoe het bestuur de winkelkern in de toekomst wil gaan opwaarderen.

“In de pers verscheen onlangs een artikel dat de leegstand in Temse van 4% naar 9.6% is gestegen en Temse daarmee de sterkste stijger is in het Waasland. Niet echt iets om trots op te zijn”, stelde Annemie Muyshondt. “.

Daarom peilde de politica hierover naar de plannen van het bestuur.

“In de beleidsverklaring lezen we dat de nieuwe bestuursploeg het hele winkelgebeuren wel wil aanpakken en dat de opwaardering van het centrum een absolute prioriteit is. Een eerste goede stap zou zijn om EROV te contacteren. EROV begeleidt de Oost-Vlaamse gemeentebesturen in het versterken van hun handelskernen. Ook het verstevigen van de netwerking tussen middenstanders behoort tot de opdracht.”

Ook vroeg Annemie Muyshondt om bestickering van de leegstaande etalages, naar het voorbeeld van Puurs, om zo de kilte uit de winkelkern te halen.
Ze vroeg ook nogmaals om de premie voor jonge starters opnieuw bespreekbaar te maken, zoals reeds gevraagd in 2017.
Deze laatste 2 initiatieven moesten nog worden onderzocht.

Ook Pascal de Dycker had een aantal vragen over het onderwerp.

“Als we even rondkijken in Temse bemerken we heel wat leegstaande handelspanden”, aldus Pascal De Dycker. En vorige week werd bekend dat dit aantal de voorbije tien jaar meer dan verdubbeld is in onze gemeente. Temse is zeker niet de enige gemeente maar de stijging is wel frappant. In het beleidsplan dat vorige maand werd voorgesteld lezen we dat het nieuwe bestuur pro-actief wil inzetten op de opwaardering van de winkelkern. We moeten niet altijd Het Waasland Shopping Center of de E-commerce als de schuldige aanwijzen maar we moeten daadwerkelijk iets doen aan de leegstand.”
“Er zijn de voorbije jaren zeker al acties gebeurd”, reageerde bevoegd schepen Stephan Van der Gucht (N-VA). “Zoals de vlaggen in de winkelstraten en de kerstverlichting. Het retailgebeuren is moeilijk opnieuw op poten te krijgen. Maar dat is niet enkel in Temse maar ook in ons omliggende gemeenten en steden. In Sint-Niklaas bijvoorbeeld is de Stationstraat een ramp ondertussen, in Beveren hetzelfde verhaal. Ook daar heeft men het moeilijk. Wat de leegstand betreft in Temse, er zijn momenteel 48 leegstaande panden in groot-Temse, 24 daarvan staan minder dan een jaar leeg, 14 daarvan tussen 1 en drie jaar en enkele andere panden staan meer dan 10 jaar leeg. We verwachten veel van het studiebureau dat bezig is met een plan voor de winkelkern, we zitten sowieso maandelijks samen met vertegenwoordigers van Unizo, TTS en Ondernemend Temse. We hebben ondertussen contact gehad met de diensten van EROV maar dat moet nog verder uitgebouwd worden. De link is gelegd en er zal zeker overleg komen.”

“Had men maar 12 jaar geleden, toen we dit voor het eerst op de gemeenteraad brachten het EROV gecontacteerd”, reageerde Annemie Muyshondt. “De vraag is waarom dit zolang moest duren.”

Het gemeentebestuur ziet de opwaardering van de winkelkern als grootste prioriteit (Foto; Joris Vergauwen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *