Charlotte De Cock krijgt unieke titel: ‘Ridder in de Orde van de Roerstok der Brouwers’

Slechts anderhalf jaar na opening brouwerij VBDCK
TEMSE/TIELRODE – Charlotte De Cock (29), zaakvoerster van brouwerij VBDCK uit Tielrode is toegetreden tot de ‘Ridders van de Roerstok der Brouwers’, een van de oudste beroepsverenigingen van het land. Ze is meteen een van de jongste leden en één van de weinige vrouwen.

De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers is de rechtstreekse afstammeling van de eeuwenoude brouwersgilde en werd gesticht in 1946. Ze vertegenwoordigt de tradities van de brouwersambacht. Het was voor Charlotte dan ook een hele eer om gevraagd te worden.

“De orde bestaat voornamelijk uit de grote brouwersfamilies, die elkaar generatie na generatie opvolgen. Maar de orde besefte dat er verjonging en vernieuwing nodig was, en er zijn nu tweeëndertig nieuwe ridders toegetreden die allemaal jonger zijn dan veertig jaar. Ik ben één van de vier nieuwe vrouwen en de enige nieuwe uit de streek.”

Het was de orde zelf die Charlotte selecteerde. “Je moet voorgedragen worden door twee ‘peters’. Olav Blancquart van brouwerij Duvel-Moortgat contacteerde mij, en Frank Boon van de gelijknamige brouwerij steunde mijn kandidatuur. Het is voor mij een hele eer om in zo’n genootschap te worden opgenomen, temeer omdat onze brouwerij nog maar anderhalf jaar geopend is.”

De kleinschalige familiebrouwerij produceerde in haar eerste jaar 2.500 hectoliter van de verschillende soorten Kerel-bier. “We maken geen typische pils, dubbel of trippel. Mijn broer die instaat voor het brouwproces heeft zijn opleiding in Amerika gevolgd, en hij brouwt volgens die traditie zogenaamde ‘craft beers’, met onder meer IPA’s. We onderscheiden ons daarmee van andere brouwerijen en zitten niet in het vaarwater van de grote brouwerijen. Dat is een van de redenen geweest om mij te kiezen voor de ridderorde, want we zijn de eerste brouwerij met craft beer in de orde.”

Volgens Charlotte is de bierwereld nog steeds een echte mannenwereld. “Het gaat er wel zeer gemoedelijk aan toe, zeker in vergelijking met de vleessector waar onze familie vroeger in actief was. Ook binnen de ridderorde wordt veel kennis uitgewisseld, wat voor ons als kleinere brouwerij natuurlijk zeer interessant is.”

Brouwerij VBDCK wil de productie in de toekomst nog optrekken. We zouden binnen een drietal jaar graag aan onze huidige maximumcapaciteit zitten van 5.000 hectoliter per jaar. En we blijven ook inzetten op export, want dat wordt steeds belangrijker als Belgische brouwerij.” (Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Meer informatie: www.vbdck.be

(foto: Lander Loeckx)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *