Omvorming oude Sint-Amelberga site start volgend jaar

TEMSE – Het kruispunt Pastoor Boelstraat-Gasthuisstraat wordt een groen toegangsplein naar de Temsese winkelkern. Dat is een extra troef van de omvorming van de Sint-Amelbergaschool tot een gemengd woonproject, dat volgend jaar start.

Tijdens de laatste gemeenteraad werd, met éénparigheid van stemmen door meerderheid en oppositie, beslist de opmaak van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP),  goed te keuren en  Interwaas aan te stellen tot ontwerper.

Geen drukte van jongelui aan de poorten van het Amelberga-instituut op de eerste schooldag: de laatste leerlingen trokken vijf jaar geleden de schoolpoort definitief achter zich dicht. Reden voor de sluiting was

het tanende leerlingenaantal in de ooit zo bloeiende school. Interwaas werkt momenteel, in nauw overleg met de gemeente Temse, een masterplan uit voor de site. Dat plan is nog niet klaar, maar een aantal verrassende grote lijnen zijn wel al duidelijk.

‘De nadruk in het project ligt op wonen. We plannen een gemengd project met een kleine 100 woongelegenheden. We praten hierover met de huisvestingsmaatschappijen en de private sector’, vertelt Interwaas-directeur Bart Casier.

Gezien de ligging van het project in hartje Temse, is het ook de bedoeling kernversterkend te werken. ‘Op dat vlak is dit een uitdagend project. Langs de kant van de Pastoor Boelstraat willen we nieuwe winkelruimte en zo de omgeving aantrekkelijker maken als winkelkern’, vult schepen van Ruimtelijke Ordening Freddy Verbeke (CD&V) aan.

Erfgoed

Het Amelbergaproject heeft een onverwachte weerslag op de verkeersafwikkeling. ‘Het kruispunt Pastoor Boelstraat-Gasthuisstraat is momenteel weinig overzichtelijk. Door afbraak van het gebouw op de hoek ontstaat ruimte voor de aanleg van een pleintje, waar ook een zitbank en groen kan komen. Gevolg is dat het kruispunt ruimer, veiliger en overzichtelijker wordt. In combinatie met het parkje aan de overzijde, langs de kant van de kliniek, ontstaat een aantrekkelijke toegangspoort naar de winkelkern.’

Er mag dan een gedeelte van de school gesloopt worden, dat betekent volgens Casier en Verbeke niet dat alles tegen de vlakte gaat. ‘Veel Temsenaren liepen hier school. Amelberga is een begrip in de gemeente. Daarom blijft een deel van het gebouw bewaard. De voorgevel van het klooster en de kapel zijn waardevolle elementen en staan op de inventaris van het bouwkundig erfgoed. De kapel krijgt een nieuwe bestemming, mogelijk als horeca, en zal een centrale plaats in het nieuwe project innemen.’

Volgend jaar al starten de voorbereidende werken. Eerst moet Interwaas wel een ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken: volgens het gewestplan is Amelberga momenteel een zone voor gemeenschapsvoorziening en openbaar nut en dat moet gewijzigd.

Bron: Het Nieuwsblad, GVH

Project Sint-Amelberga 2015
Freddy Verbeke, Bart Casier en projectmanager Wannes De Vleeschauwer op de speelplaats voor de vroegere klaslokalen, die worden vervangen door bijna 100 woningen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *