Oppositie hekelt werkwijze meerderheid in dossier heraanleg Temse-centrum

TEMSE – Twee oppositiepartijen in Temse hekelen de werkwijze van de CD&V/N-VA meerderheid om twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen een ontwerpbureau aan te stellen die een nieuw masterplan voor de heraanleg van het gebied rond het voormalige Instituut Sint-Amelberga moet uitwerken. Dat nieuwe masterplan zou binnen de drie jaar uitgevoerd moeten worden.

Het begon als een rioleringsdossier om enkele versleten leidingen te vervangen, maar de heraanleg van het kruispunt Gasthuisstraat, Kouterstraat, Akkerstraat en Pastoor Boelstraat wordt uitgebreid tot een volledig masterplan. Door alle werken op elkaar af te stemmen moet het resultaat een mooi uniform geheel worden. “Als de omgeving aangenaam is om in te wandelen, moet dat de lokale handelaars doen opleven”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Eddie Van der Vieren (CD&V) enthousiast.

Woonblokken

Aan het kruispunt staan grote werkzaamheden gepland. Het voormalige Instituut Sint-Amelberga (ISA) wordt op termijn afgebroken en vervangen door woonblokken en winkelruimtes. Het huidige ziekenhuis maakt plaats voor assistentiewoningen en een polikliniek. Op de OCMW-site komt dan weer het nieuwe woonzorgcentrum De Reiger met een ondergrondse parking. “Normaal zouden al die projecten een apart ontwerp krijgen, maar we hebben besloten om één bureau aan te stellen om deze op elkaar af te stemmen. Daarvoor hebben we Studio K uit Berchem aangesteld. Zij maakten eerder al de plannen voor de ISA-site. Het moet een totaalplaatje worden met eenzelfde straatinrichting, bloembakken en open ruimte. Een beetje zoals in Zele, waar ze ook een zeer eigen en uniforme inrichting van het dorpscentrum hebben gecreëerd.”

Deadline

Over de concrete timing van de werkzaamheden is nog niet veel geweten. “Eind deze maand zitten we voor het eerst samen met het bureau. Voor het ruimtelijk uitvoeringsplan van de ISA-site hebben we als deadline november 2019 opgesteld. Daarna volgt de rest. Waarschijnlijk zal Mariadal als eerste heraangelegd worden. Eind 2021 zouden alle werken afgerond moeten zijn. Maar we moeten nog heel wat beslissen, bijvoorbeeld waar de in- en uitrit van de nieuwe ondergrondse parkeergarage komt. Daar is een bijkomende mobiliteitsstudie voor nodig.” (bron: HN/GVA)

De oppositiepartijen Tesamen en Open VLD zijn niet te spreken over deze werkwijze van de bestuursmeerderheid, zomaar twee maanden voor de verkiezingen.

Open VLD  “Bij het verschil te kunnen maken”

“Meer dan acht maanden nadat onze partij, bij monde van OCMW raadslid Heidi Bauer, de vernieuwing van Temse-centrum als topprioriteit naar voor schoof, heeft de meerderheid eindelijk een studiebureau aangesteld op een masterplan op te stellen”, hekelt Philippe Heyvaert van Open VLD.”

De liberalen zijn verheugd dat al hun argumenten werden verwerkt in de studieopdracht.

“We zijn blij dat we als oppositie het verschil hebben kunnen maken in dit toch wel cruciale dossier”, klinkt het bij Heidi Bauer. “En dat de meerderheid ingezien heeft dat in dit dossier over de partijgrenzen heen moet gewerkt worden.”

Open VLD Temse roept wel op om van de gelegenheid gebruik te maken in dit dossier een proces van burgerinspraak te organiseren.

“En op het einde van dat proces is het dan de voltallige gemeenteraad die knopen moet doorhakken”, klinkt het. ” We zullen dit dossier nauwgezet blijven volgen en blijven pleiten voor burgerinspraak.”

Ook de politieke beweging Tesamen hekelt de werkwijze van het gemeentebestuur in dit dossier.

Tesamen: “Vijgen na Pasen”

“Het CD&V-N-VA van Temse sleept zich uitgeleefd richting gemeenteraadsverkiezingen”, klinkt het bij lijsttrekker Bert Bauwelinck. “Een aantal recente dossiers tonen aan dat het ‘bobijntje’ op is. Vandaag lezen we dat het bestuur een ruimere masterplan-studie bestelt om het centrum van Temse aan te pakken. Dit naar aanleiding van de herinrichting van de site van de voormalige ISA-school. Je moet maar durven, legislaturen achter elkaar niks doen voor het winkelcentrum en dan op twee maanden voor de verkiezingen ‘uitpakken’ met een grootschalige studie”.

“Het zijn wel erg late vijgen na Pasen”, klinkt het. “Het college zou beter werk maken van de update van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan dat in 2019 moet afgerond zijn. Dan kadert de ruimtelijke ontwikkeling van de héle gemeente in een geïntegreerde en vooral met het middenveld en de bevolking overlegde visie.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *