Dit jaar geen open deur van schip de Belgica in Temse

Laatste bevelvoerder oceanografisch schip aangesteld
TEMSE/ZEEBRUGGE – Op de Marinebasis in Zeebrugge werd het bevel van het oceanisch schip de Belgica overgedragen in aanwezigheid van burgemeester Luc De Ryck. De Belgica werd ooit op de Boelwerf gebouwd. Normaal gezien was in augustus in Temse een een open deur van het schip gepland, maar dat kan echter niet doorgaan.

In de regel wordt het bevel over de Belgica om de 2 jaar overgedragen, maar omwille van meerdere pannes is de uitgetreden commandant, Bernard Tabureau, 3 jaar aan het hoofd gebleven. Op vrijdag 6 juli werd in de Marinebasis van Zeebrugge zijn opvolger aangesteld. De nieuwe commandant is corvetkapitein Ludwig Damman, licentiaat Militaire en Nautische Wetenschappen, afkomstig van Brugge, woonachtig in Brussel. Hij wordt de laatste commandant van de Belgica. Op de scheepswerf van Vigo (Spanje) is een nieuw oceanografisch schip in opbouw. De ingebruikname is voorzien in 2020. De Belgica, een koninginnenstuk van de Boelwerf, dateert van 1984.

Op de bevelsoverdracht was het Gemeentebestuur van de peterstad Temse vertegenwoordigd door burgemeester Luc De Ryck.

De bevelsoverdracht kent een traditionele ceremonie en wordt muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Muziekkapel van de Marine. Tijdens de stijlrijke plechtigheid, die ca. 1 uur duurde, werd het woord gevoerd door uittredend commandant Bernard Tabureau en burgemeester Luc De Ryck.

De commandant blikte terug op de voorbije 3 jaar en dankte zijn manschappen. De burgemeester belichtte de verbondenheid van de Belgica met Temse en noemde het schip ‘een kroonjuweel in de schatkamer van de Boelwerf’. Hij belichtte de wijze waarop de Boelwerf in Temse in eer wordt gehouden en verwees o.m. naar de 23 maquettes die permanent zijn tentoongesteld in het gemeentelijke administratief centrum De Zaat, kunstwerken van op de Boelwerf gebouwde schepen.

In dat verband pleitte hij voor het in bruikleen geven van de maquette van de Belgica, die zich nu bevindt in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Hij vermeldde ook Op Stoapel, de vereniging die in Temse het erfgoed van de Boelwerf koestert, op de plechtigheid vertegenwoordigd door twee bestuursleden.

“Op Stoapel gaat de laatste twee jaren meevaren met de Belgica”, glunderde Eddy Van Grevelinge die samen met Eddy Groenwals aanwezig was op de bevelsoverdracht. “We hadden een paar geschenken mee voor de aftredende commandant en de nieuwe ondermeer een mok met de naam ‘Op Stoapel’ op en de nieuwe bevelhebber ging deze de komende twee jaar gebruiken aan boord.”

De bevelsoverdracht werd afgerond met het ondertekenen van het Guldenboek.

In het weekend van 18-19 augustus was in Temse voor de zevende maal een open-deur van de Belgica gepland. Die kan echter niet doorgaan, ingevolge een algemene stremming op de Schelde in het kader van de werken aan de Scheldebrug. Daardoor kan het schip niet tot aan de kaai varen.

Op de Belgica, v.l.n.r. directeur Operaties Tanguy Botman, burgemeester Luc De Ryck, de nieuwe commandant Ludwig Damman, de uitgetreden commandant Bernard Tabureau en admiraal Wim Robberecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *