Met pannenkoeken van eindwerk naar Sfinks Festival

TEMSE – Tijl De Roover bakt met zijn pannenkoekenmachine het deeg nu het heet is. Wat begon als een eindwerk groeide al snel uit tot een bijverdienste op allerlei markten in het Waasland. Deze zomer mag hij de bezoekers van Sfinks voorzien van pannenkoeken.

“Ik zag mensen aanschuiven voor pannenkoeken en dacht: dat moet vlotter kunnen”
Tijl De Roover

De pannenkoekenmachine van Tijl is bijzonder populair

Tijl De Roover uit Temse knutselde voor zijn eindwerk elektromechanica aan het Sint-Jorisinstituut in Bazel vorig jaar samen met twee medeleerlingen de pannenkoekenmachine in elkaar. “Ik speelde echter al langer met het idee. Een paar jaar geleden moest mijn familie pannenkoeken bakken op een groot feest. Mensen moesten toen behoorlijk lang aanschuiven. Ik dacht: dat moet vlotter kunnen.”

Op zijn zestiende lapte hij al een oldtimer op, maar met deze pannenkoekenmachine kon Tijl zich pas echt helemaal uitleven. “Ik ben volledig van nul begonnen. Een pompsysteem brengt het deeg naar twee spuitkoppen, die ik met een bedieningsbakje over de bakplaat laat gaan. Er passen twaalf pannenkoeken tegelijkertijd op de plaat, goed voor driehonderd stuks per uur.”

Zodra het mechanisme in orde was, moest Tijl zich over het deegrecept buigen. “Dat is volledig op grootmoeders wijze. Het was echter sleutelen om de juiste dikte te bekomen zodat het deeg vlot over de plaat verspreid wordt.”

Tijl en zijn pannenkoekenmachine zijn een graag geziene gast op verjaardagsfeestjes en communies. Hij staat ook elke derde zaterdag van de maand op de landbouwmarkt in Tielrode. “Ze hebben mij zelfs gevraagd om pannenkoeken te komen bakken op het Sfinks Festival in Boechout. Ik studeer momenteel verder als bachelor in de elektromechanica, maar in de weekends vormen die evenementen een welkom extra zakcentje.”

Ondertussen is het bakken zelf geen probleem meer, wel het bedienen. Omdat het zo snel vooruit gaat, heb ik extra handen nodig om de pannenkoeken van suiker te voorzien en aan de mensen te bezorgen. Mijn broer steekt wel een handje toe, maar ik ga misschien nog hulp moeten zoeken.”

Zelf een pannenkoek proeven kan deze zaterdag op de landbouwmarkt op het Kerkplein van Tielrode tussen 9 en 13 uur.

Bron: HN-GVA/Mathias Goossens

Een gedachte over “Met pannenkoeken van eindwerk naar Sfinks Festival”

  1. Hallo Tijl De Roover,

    proficiat met jou pannenkoeken-machine !
    Ik ben West Vlaamse hobby bakker , ik ben op zoek naar zo een grote bakplaat op gas , kan u mij daaraan helpen ?

    mvg,
    Patrick Verheye
    0486/91 88 98

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *