Steendorp Leefruimte trekt ten strijde tegen plannen steenbakkerij

Scoutslokaal te klein voor infovergadering
STEENDORP – Vijftien jaar na de slag om het slibstort lijken de Steendorpenaren klaar om opnieuw ten strijde te trekken tegen plannen voor de vroegere steenbakkerij. Aanleiding is een herbestemming tot lokaal bedrijventerrein met kernversterkend woonproject.

“De steenbakkerij kan een miniversie van De Zaat worden, met alle (verkeers)gevolgen van dien”
Marijke De Roeck/ Steendorp Leefruimte

Plan Steenbakkerij Steendorp 2017
Bewoning tegen de Warandestraat (rood) met daarachter een KMO zone mét bewoning

Het openbaar onderzoek rond de mogelijke invulling van de vroegere steenbakkerij, opgemaakt door Interwaas, loopt nog. Donderdagavond werd duidelijk dat er heel wat bezwaarschriften ingediend zullen worden. Het scoutslokaal liep overvol voor een infovergadering van Steendorp Leefruimte, de vzw die de gemeente vijftien jaar geleden succesvol op de barricades bracht tegen de geplande komst van een slibstort.

Een privéontwikkelaar wil de verloederde site een nieuwe toekomst geven met een lokaal bedrijventerrein. Het gaat om percelen van 600 tot 3.000 m 2, telkens met de gelegenheid om ook een woning te realiseren. Aan de Warandestraat komen nieuwe woongelegenheden op een sokkel, zoals bijvoorbeeld bij de supermarkt op De Zaat, zodat de 120 nieuwe bewoners zicht krijgen op de Schelde. Het extra verkeer dat daardoor wordt gegenereerd, hoopt Interwaas weg te krijgen via de Zwarte Baan naar de gewestweg N419.

“De steenbakkerij kan een mini-versie van De Zaat worden”, vreest Marijke De Roeck van Steendorp Leefruimte. “Het verkeer van het nieuwe bedrijventerrein en de woningen zou via de Zwarte Baan naar de gewestweg N419 lopen, maar we weten allemaal dat het daar al filerijden is tijdens de spits. We vrezen dan ook dat de bedrijven en de nieuwe bewoners hun weg zullen zoeken langs de Warande- en Gelaagstraat. We betwijfelen of er nood is aan een extra bedrijventerrein. Er staan veel bedrijven leeg momenteel. De belofte om kernversterkend te werken, wordt niet nagekomen. In het plan staat duidelijk dat een supermarkt niet welkom is”, somde Marijke De Roeck een aantal bezwaren op.

Oproep tot betoging

Veel aanwezigen maakten duidelijk dat ze een bezwaarschrift indienen en er kwam zelfs een voorstel om een betoging te organiseren.

Interwaas-directeur Bart Casier probeert de Steendorpenaren gerust te stellen. “De volledige ontsluiting verloopt langs de gewestweg N419, waar een aangepast kruispunt het verkeer veilig zal laten verlopen. In plaats van extra verkeer krijgt het centrum juist een extra ontsluitingsweg bij problemen. We weten uit dagelijkse ervaring dat er behoefte is aan nieuwe bedrijventerreinen in de regio. En we willen inderdaad geen supermarkt die volk van overal lokt, maar een superette voor de Steendorpenaren. De extra woningen zorgen ervoor dat de gemeente aantrekkelijker wordt voor winkels of horeca.”

Bron: HN-GVA/GVV

infovergadering Steendorp Leefruimte 2017
Het scoutslokaal was te klein voor de vele geïntresseerden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *