“Kraanman, mijn muze: dit boek is voor jou!” Nieuw boek van Belinda Aebi speelt zich af op de Zaat

Schrijfster vond rust en stilte op de Zaat

Het silhouet van een kraanman, dat ze elke ochtend zag vanuit haar nieuwe optrekje op De Zaat, inspireerde Belinda Aebi tot het schrijven van ‘Troebel Water’. De thriller, met De Zaat in een bijzondere hoofdrol, wordt vandaag zaterdag voorgesteld.

“Ik hoop dat de kraanman ooit mijn boek leest of dat hij naar de boek voorstelling komt”

Zeven misdaadromans lang vormde onderzoeksrechter Maud Gelderman de spil van een zich in Gent afspelende reeks, maar nu gooit auteur Belinda Aebi het over een andere boeg.

Twee en en half jaar geleden verhuisde Belinda samen met haar echtgenoot naar De Zaat.

“We waren ooit op bezoek bij een vriendin die langsheen het water woonde”, vertelt de schrijfster. “Omdat ik hou van de rust en de stilte was dat ook onze droom. Daarom gingen we op zoek naar locaties waar dat mogelijk was. De regio hier kende we al een beetje van een aantal fietstochtjes die we hier deden. Ik werd meteen verliefd op de omgeving.”

Ze kwam trouwens op een onverwachte manier op het idee voor haar boek.

“De Zaat was nog in volle opbouw toen ik hier kwam wonen. Elke ochtend floepte het licht op de werf aan en op mijn slaapkamermuur verscheen een donker silhouet. Het was de schaduw van de naar boven klauterende kraanman. Het idee om een verhaal zich te laten afspelen op de vroegere scheepswerf, is ontstaan door mijn voorliefde voor deze plaats en de schaduw van de kraanman die ik vijftien maanden lang zag. Ik weet niet hoe de kraanman heet. In het boek noem ik hem Jos. Hij was mijn muze. Ik hoop dat hij ooit mijn boek leest of dat hij zaterdag naar de voorstelling komt.”

Het is Jos die in het boek merkt dat een lijk aanspoelt op De Zaat, maar vanuit zijn kraan observeert hij nog meer. Van het ongerepte landschap aan de Schelde tot de nieuwe bewoners van De Zaat. In één adem kri jgt de lezer een markant stukje Temsese geschiedenis mee, met De Zaat en de vroegere Boelwerf in het bijzonder. Heel herkenbaar voor de Temsenaren en een bijzondere kennismaking voor de andere lezers.

Geen gluurder

“De bewoners van De Zaat hoeven zich geen zorgen te maken”, stelt Belinda Aebi meteen gerust. “Ik ben geen gluurder. De passages waarin Jos beschrijft wat hij vanuit zijn cabine ziet, werden geschreven nog voor de gezinnen hun intrek namen. Het is dus pure fantasie. Deze passages kunnen zich overal afspelen.”

De schrijfster is wel heel accuraat wanneer ze het heeft over de Scheldebrug en de daar passerende vrachtwagens of als ze het verleden van de Boelwerf en de bewaarde kraan aanhaalt. “Alles moest correct zijn, dus ik deed veel opzoekingswerk. Ik woon nu zelf op De Zaat, ik moet er niet aan denken dat de Temsenaren die dit boek lezen er fouten in zouden vinden. Dan zou ik zo weer moeten verhuizen”, grapt de schrijfster.

Of ‘Troebel Water’ de start wordt van een nieuwe reeks die zich in Temse blijft afspelen, valt nog af te wachten. “Maar inspiratie is er nog genoeg!”

‘Troebel Water’ wordt vandaag zaterdag, om 14 uur, feestelijk voorgesteld in in de feestzaal van het gemeentehuis.

Bron: HN/GVA – GVV

Belinda Aebi - Troebel Water - 2017
Belinda Aebi vond rust en stilte… en het idee voor haar nieuwste boek… op de Zaat

Een gedachte over ““Kraanman, mijn muze: dit boek is voor jou!” Nieuw boek van Belinda Aebi speelt zich af op de Zaat”

  1. Zal zeker het boek kopen want heb Belinda Aebi de eerste maal ontmoet in de standaart in Temse een lieve vrouw en fantastische schrijfster heb toen haar boek gekocht en heb nu al de boeken gekocht(nu wel op e reader) kijk uit naar het nieuwe boek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *