Temse verwerft archief gesneuvelde frontsoldaat Leo De Nayer

TEMSE – Wapenstilstand wordt ook in Temse in ere gehouden. De herdenking vangt aan met een eucharistieviering, die eindigt met het dodenappel en het spelen van het Belgische en Vlaamse volkslied. Aansluitend ontvangt burgemeester Luc De Ryck de genodigden op het gemeentehuis, waar hij namens de burgerlijke overheid hulde brengt aan de slachtoffers van beide oorlogen.
de-nayer-leo-maria-jozef-cornelius_ok
Leo De Nayer

De burgemeester maakte ook dit jaar van de gelegenheid gebruik om een aantal Temsese actualiteiten i.v.m. WO I mee te delen. Zo zal het volgend jaar (op 26 maart) 100 jaar geleden zijn dat de geboren en getogen Temsese IJzerhelden de gebroeders Van Raemdonck sneuvelden. Dat gebeuren wordt op zondag 12 maart op het gemeentehuis herdacht.
De burgemeester deelde ook mee dat het Gemeentebestuur onlangs eigenaar is geworden van een groot aantal archiefstukken van Leo De Nayer. Het betreft 234 brieven en andere documenten uit WO I. De correspondentie van Leo De Nayer is ook een waardevolle bron voor de geschiedenis van de oorlog in het algemeen en van de gemeente en haar frontsoldaten in het bijzonder.
Het Gemeentebestuur kocht de collectie bij het veilinghuis Marc Van de Wiele in Brugge.

Leo De Nayer (1892-1918), geboren en getogen in Temse, telg van de bekende brouwersfamilie De Nayer, was bij het uitbreken van WO I student in de Rechten in Leuven en één van de leidende figuren van de studentenbeweging Temsche Voorwaarts (o.l.v. hoofdman Edward Poppe). Aan het front promoveerde hij tot luitenant. Zijn Vlaamsgezindheid, ontstaan in zijn studententijd, werd in de oorlog gevoed door zijn confrontatie met de werkelijkheid en stelde hij ten dienste van de Vlaamse frontsoldaten. Hij schreef ook oorlogspoëzie. Minder dan een maand voor de Wapenstilstand sneuvelde hij op al vrijgevochten grond. Zijn lichaam werd kort na WO I naar Temse overgebracht.
Leo De Nayer was een figuur van betekenis, met grote beloften, die door de oorlog niet tot ontplooiing zijn kunnen komen. In 1998 publiceerde Toon Brijssinck over hem een uitvoerige biografie (in boekvorm) onder de titel ‘De oorlogsdagboeken van Leo De Nayer’.

groepsfoto-viering-11-11-2016
Viering van Wapenstilstand met vooraan vlnr.: hoofdcommissaris Antoine Van Hove, pastoor Julien Schreyen, burgemeester Luc De Ryck (CD&V), voorzitter gemeenteraad Koen de Jonghe (N-VA) en voorzitter CD&V Temse Ingrid Deschepper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *