Historische zomerzoektocht liet deelnemers zoeken, zweten en…zwoegen…

TEMSE/TIELRODE – Na twee historische zomerzoektochten waarbij men op zoek ging naar sporen van de eerste en tweede wereldoorlog in Steendorp, Temse, Tielrode en Elversele, liet Milieuwerkgroep Ons Streven uit Tielrode de deelnemers van de traditionele zomerzoektocht in 2016 zoeken, zweten en zwoegen, maar bovenal genieten van het prachtige landschap op de rand van de Wase cuesta.

De zomerzoektocht van 2016 werd een heuse bergrit met steile hellingen, spectaculaire dalingen en immense vergezichten. De deelnemers kwamen tussen 1 mei en 2 oktober op plaatsen waar ze nog nooit geweest waren en dit vlak bij huis. Met een route van 42 km zorgde de Milieuwerkgroep voor een heuse marathon.

De organisatoren hadden het traject zorgvuldig uitgestippeld zodat de deelnemers de hoogste toppen en de diepste dalen van de gemeente aandeden en op diverse plaatsen konden genieten van een hapje en een droogje. Een dopingcontrole was er niet voorzien. Desondanks deden grote wielertoppers niet mee aan deze zomerzoektocht.

Een ongekend aantal mensen startten deze zomerzoektocht in het niet zo vlakke land van de Wase Ardennen, een miniatuur–Zwitserland in zakformaat. Uiteindelijk ontving de organisatie een zestigtal ingevulde antwoordformulieren.

SONY DSC

Meer, klik hieronder…

Op vrijdag 21 oktober kwamen tientallen mensen samen op de prijsuitreiking in het Gildenhuis van Tielrode. Ze werden er om 20u15 welkom geheten door Gert Hooftman, die als voorzitter van de milieuwerkgroep Ons Streven , tekende voor de organisatie. In zijn welkomstwoord prees Gert de vele deelnemers voor hun sportieve prestatie. Met deze zomerszoektocht hebben de fietsers heel wat hoogtemeters gereden. Het hoogste stijgingspercentage troffen ze aan in Steendorp bij het begijn van de voetwegel in de Sint-Janslaan. De Molenstraat in Tielrode was met 10 % helling ook een flinke kuitenbijter. Gert Hooftman dankte het gemeentebestuur van Temse, in het bijzonder de mensen van de cultuurdienst en Toerisme Temse voor de uitstekende samenwerking en de mooie prijzen. Burgemeester De Ryck, schepen van Toerisme Franky De Graeve hadden zich voor de prijsuitreiking verontschuldigd. Schepen Hugo Maes van Tielrode – ter gelegenheid van dag van de jeugdbeweging, in Chiro-outfit – vertegenwoordigde het gemeentebestuur.

Met een PowerPoint presentatie werden de antwoorden op de dertig vragen van de zomerzoektocht getoond. De eerste opdracht, waarvoor de deelnemers negen foto’s langsheen het traject in de juiste volgorde moesten plaatsen, was allesbehalve eenvoudig. Het opstellen van de vragen gebeurde in april toen de bomen nog kaal stonden. Tijdens de zomer zag de omgeving rond de foto’s er helemaal anders uit en was het een hele opdracht om een houten bever tussen het struikgewas te ontdekken. Bij het oplossen van de vragen merkten de deelnemers dat heel wat straten in Temse ‘berg’ of ‘dal’ in hun naam dragen : Bergstraat, Oostberg, Durmedal,…Zelfs huizen dragen er namen die verwijzen naar het reliëf : ‘De Wase vallei’ en ‘ Ginderop’ waren opschriften van woningen die de deelnemers zochten. Het landschap met de steile helling op de cuesta en de diepe valleien van de beken en rivieren stond dan ook centraal. De mensen kregen regelmatig een prachtige uitzicht aangeboden. Dat de deelnemers aan de zoektocht enorm gemotiveerd waren, blijkt ook uit het uiterst hoge percentage juiste antwoorden. Het “klasgemiddelde” juiste antwoorden van de deelnemers bedroeg niet minder dan achtentachtig procent! Drie deelnemers legden een foutloos parkoers af.

Het verschil werd gemaakt in vier vragen. Op de vraag hoe ver de vervallen hofstede op de N41 in Elversele zich van het begin van deze gewestweg bevindt, hadden weinig deelnemers opgemerkt dat deze zich dichter bij kilometerpaal 25.5 dan bij kilometerpaal 25.6 bevond. De vraag hoeveel keer het cijfer ‘4’ voorkomt op de lantaarnpaal in de Roomakkerwegel op de hoek met de Burgemeester Achiel Heymanstraat bij de sporthal van Tielrode, bleek ook een moeilijke te zijn. Slechts weinig mensen hebben de zeven ‘viertjes’ op stickers en wegwijzertjes gevonden. Een beperkt aantal deelnemers zagen alle speeltuigen langsheen de Vrouwenhofbeek achter de Sompershoekwijk in Temse en merkten op dat er naast blauwe touwen , ook rode koorden in de speeltuigen te vinden waren. Door algen en mos waren sommige draden helemaal groen gekleurd en dat antwoord werd ook goedgekeurd. De vraag over het hoogste hoogteverschil op de kaart van het infobord op de Roomkouter in Steendorp bleek ook een scherprechter te zijn. Op het plannetje vond men de laagste hoogtelijn van 5 meter op de bodem van de vijver. Op de tekening stond de hoogtelijn van 26 meter als hoogste lijn aangeduid. Het verschil bedraagt dus 21 meter. De opdracht om foto’s langsheen het parkoers in de juiste volgorde te plaatsen zorgde voor verdere afscheiding.

Na een mooie presentatie met knappe foto’s en leuke anekdotes, kon Milieuwerkgroep Ons Streven de prijswinnaars bekend maken. De overvloedige prijzentafel bestond uit meerdere pakketten van de burgemeester, wijnen van (Tiel)Rodeberg van de milieuwerkgroep en Kaailopersgenever van schepen Hugo Maes. Als we de dorpen als landen beschouwen, kan men spreken van een ‘internationaal’ gezelschap prijswinnaars.

Matt Verbeke en Petra Van Overmeire uit Temse en Luc Robbrecht uit Sint-Niklaas antwoordden op alle vragen juist en kaapten dan ook de hoofdprijzen weg. Ze eindigden voor een omvangrijke groep van mensen met slechts één foutje : Maria Van Damme (Temse), Piet Renard en Gudrun Spildooren (Bornem), Kurt De Laet (Tielrode), Patrick Spildooren (Bazel), Isabelle Spiessens (Temse), Christine Plasmans 5Tielrode), Ilse Van den Bosch (Tielrode) en Erna Cole (Sint-Niklaas).

Traditioneel werden onder de aanwezigen nog een aantal mooie prijzen verloot. Yorre en Arne Moortgat zorgden met hun onschuldige handen voor de trekking van een aantal gelukkigen.

Schepen Hugo Maes sprak namens het gemeentebestuur de aanwezigen toe. Hij toonde zich heel gelukkig dat de gemeente Temse in Milieuwerkgroep Ons Streven een schitterende partner vindt om met de jaarlijkse zomerzoektocht elk jaar opnieuw vele mensen kennis te laten maken met het landschap, de cultuur en erfgoed van de Scheldegemeente. Hij feliciteerde de deelnemers voor hun deelname en de milieuwerkgroep, gemeentebestuur en Toerisme Temse voor de schitterende organisatie. Hij kijkt – net als de vele deelnemers- uit naar de editie van volgend jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *