Theater Flanel dompelt diverse jongeren onder in artistiek bad

TEMSE – Hans Cools en Joline Van Steenbergen van Theater Flanel werken in 2017, in samenwerking met de gemeentelijke integratiedienst, aan een theaterproject. ‘Team Theaterbad’ opent het doek en richt de schijnwerpers op kansarme jongelui, die samen een voorstelling mogen maken en meteen hun zelfvertrouwen opkrikken. Het eerste semester wordt een letterlijke onderdompeling in theater, in al zijn facetten: tekst, beweging, decor, kledij, muziek. In het tweede semester zal er naar een voorstelling toegewerkt worden die plaats vindt in het weekend van 23 juni.
theater_flanel_2017_theaterbad
Jolien Van Steenbergen en Hans Cools als ‘Team Theaterbad’

“We willen jongeren en kinderen die weinig kansen hebben om in contact te komen met theater de mogelijkheid geven kennis te maken met alle facetten van Podiumkunsten”, klinkt het.

Team Theaterbad opent het doek en richt de schijnwerpers op kansarme jongelui, die samen een voorstelling mogen maken en meteen hun zelfvertrouwen opkrikken.

“We willen als theater een sociale rol spelen en meteen jonge mensen aan onze vereniging binden”

Er is niets leuker voor jongelui dan te dromen en de fantasie de vrije loop te laten, maar dat omzetten in de praktijk is – zeker voor kansarme jongeren – vaak een brug te ver. Daar brengen ze met Team Theaterbad in Temse verandering in.

“We gebruiken theater om kansen te geven”, schetst schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA). “De integratiedienst en onderwijsopbouwnetwerk vonden een partner in Theater Flanel, dat zich bereid toont om kansarme jongelui op te nemen en te stimuleren.”

Daar is volgens de schepen bij veel jongeren nood aan. “De wereld van theater spreekt altijd tot verbeelding. Je kan er zijn wie je wil en dromen worden er realiteit. Maar niet iedereen heeft de kans om met theater te beginnen. Soms zijn er taalbarrières; andere jongelui hebben plankenkoorts. Met 12.000 euro steun van het Mecenaatsfonds ING zorgen we ervoor dat een groep jongeren die stap wel kan zetten.”

Volgens de schepen valt het effect niet te onderschatten. “Dit is meer dan een voorstelling maken. Het geeft zelfvertrouwen, laat talenten naar boven komen en het stimuleert de taal.”

Het zijn Hans Cools en Joline Van Steenbergen die het Team Theaterbad coördineren voor Theater Flanel. Zij trekken vanaf volgende week naar de scholen, op zoek naar geïnteresseerde jongeren. Daar maken ze meteen duidelijk dat de naam Team Theaterbad niet toevallig is gekozen. “Het eerste semester wordt een letterlijke onderdompeling in theater, in al zijn facetten. Niet enkel tekst, ook beweging, decor, kledij en muziek komen aan bod. In het tweede semester werken we dan naar een echte voorstelling toe, die aan het eind van het schooljaar te zien zal zijn”, weet Hans Cools.

En het ’team’ maakt meteen duidelijk dat de jongeren er helemaal bijhoren. “We willen als theater een sociale rol spelen. Vorig jaar zetten we ons in voor Nepal, nu werken we heel dicht bij huis. We hopen op deze manier ook jonge mensen aan onze vereniging te binden.”

www.theaterflanel.be

theater-flanel-team-theaterbad-2017
Theater Flanel gaat de confrontatie aan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *