Wolkbreuk zorgt voor water – modderstromen in centrum Tielrode

Optredens tijdens Dorpsfeesten na enige tijd opnieuw opgestart
Bewoners Heymanstraat vragen dringend actie van gemeentebestuur om jaren aanslepend probleem aan te pakken
TIELRODE – De Dorpsfeesten in Tielrode kenden dit weekend heel wat pech door een stroompanne en een wolkbreuk.

Zaterdag, volgens de organisatie één van de beste zaterdagen ooit op de feesten,  was een stroompanne de storende zender tijdens het optreden van Garry Hagger.

Wolkbreuk Tielrode Brandweer
Brandweerpost Temse kwam het dorpsplein opnieuw schoon spuiten

Zondagnamiddag zorgde een wolkbreuk voor water – en modderstromen die, van op de bovenliggende velden, naar de feestlocatie stroomden. Ook woningen gelegen aan de bovenliggende Heymanstraat  kregen hun deel van de ellende. De bewoners daar  roepen om een structurele oplossing voor het jaren aanslepende probleem.

Het is al jaren een oud zeer. Bij felle regen krijgen de bewoners van de Burgemeester Achiel Heymanstraat, en het dorpsplein, dat op het laagste punt van de gemeente ligt,  de modderstromen van de bovenliggende velden op hun dak.

Zondagnamiddag tijdens het optreden van plaatselijk talent Djeego barste een onweer los boven Tielrode en zette de Heymanstraat en het dorpsplein op korte tijd blank met water en modder.

Daardoor werd het feestprogramma lange tijd onderbroken.

Nadat de brandweer, in de vooravond,  het dorpsplein had proper gemaakt werd besloten om het programma van de Dorpsfeesten verder te zetten. Een juiste beslissing, zo bleek later, want voor Paul Severs en topact schlagerkoning Christoff was het dorpsplein opnieuw volgelopen.
“Al bij al werd het toch nog een erg succesrijke editie”, aldus Samy Pauwels van de organisatie. “Hopelijk volgend jaar met stralend weer.”

De bewoners van de Heymanstraat, tussen de Hofstraat en de Kerkstraat, zijn de problemen, van de modderstromen bij felle regen, meer dan moe.

Wolkbreuk Tielrode Gilles Oris en Dimitri Van Havere
Gilles Oris en Dimitri Van Haver vragen dringend actie van het gemeentebestuur. Het buitenzwembad van Gilles Oris liep vol modder.

“Vorige maandag stond er in ons kapsalon een halve meter water”, oppert Gilles Oris van het kapsalon aan de Heymanstraat.”Gelukkig is dat nu niet het geval, maar ons zwembad in de tuin is wel vol modder gestroomd. Ik kan dat nu niet schoonmaken want door het grondwater zou het zwembad instorten. We vragen al jaren aan het gemeentebestuur om er iets aan te doen.  We wonen hier acht jaar en het is de negende keer dat dit gebeurd. Naar het schijnt zou het opgelost zijn als hier achter ons een woonwijk gerealiseerd wordt.

Daar zou de bouwheer dan een soort bufferbekken realiseren, dat toestanden zoals zondagnamiddag onmogelijk maakt.

Bij buurman Dimitri Van Havere was de schade beperkt, maar ook hij vraagt actie van het gemeentebestuur.

“Mijn gazon is vernield door de modderstromen en we kregen een beetje water in de kelder, maar verder valt de schade mee. Er moet nu echt wel dringend een structurele oplossing komen want dit kan niet meer.”

“Het was een stortvloed waarbij op korte tijd een massa water uit de lucht is gevallen, waardoor serieuze modderstromen naar beneden kwamen van de bovenliggende velden”, stelt waarnemend burgemeester en zelf Tielrodenaar, Hugo Maes (CD&V);“Er zijn spijtig genoeg, net zoals vorige maandag, een aantal woningen in de Heymanstraat ondergelopen. Spijtig genoeg zijn dit natuurrampen die we niet in de hand hebben. We moeten dringend samen zitten met de verkavelaar die binnen twee jaar een woonwijk gaat realiseren tussen de Kerkstraat en de Hofstraat. Maar dat brengt spijtig genoeg nu geen zoden aan de dijk.

Om de Heymanstraat zo snel mogelijk moddervrij te maken werden alle beschikbare manschappen van de brandweer opgevorderd. En daarbij ook personeel van de Milieudienst, Groendienst en Technische dienst.
“Ik vorderde ook een kraan en bulldozer van een  plaatselijke firma van grondwerken. Zij voerden acht vrachtwagens modder en smurrie weg uit de Heymanstraat  “, aldus nog Hugo Maes.

Brandweerpost Temse was nog tot laat in de avond bezig om de Heymanstraat schoon te spuiten. Daardoor werd de baan afgsloten en moesten de wagens omrijden via de Kerkstraat.

Meer foto’s, klik hier

Wolkbreuk Tielrode modderstroom
Heel wat gemeentepersoneel werd opgevorderd om te smurrie uit de Heymanstraat te verwijderen

Een gedachte over “Wolkbreuk zorgt voor water – modderstromen in centrum Tielrode”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *