Wase Werkplaats viert 60 jaar maatschappelijke impact en vakmanschap

“Mensen staan versteld van wat wij als maatwerkbedrijf allemaal kunnen”

TEMSE – – Van het verpakken van alle Pfizer coronavaccins tot het shredden van tennis- en padelballen voor isolatie, het behoort allemaal tot de expertise van Wase Werkplaats vzw, die dit jaar zijn 60ste verjaardag viert.

“We hebben een maatschappelijk doel om mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, aan het werk te zetten”, zegt algemeen directeur Lucas Marain van het intussen grootste maatwerkbedrijf in Oost-Vlaanderen. “Groeien, vernieuwen en heruitvinden zijn de rode draad door ons bestaan.”

“Wat niet in de tradionele industrie kan, kan hier wel”
Lucas Marain
Algemeen directeur

Het verhaal van Wase Werkplaats, destijds in de volksmond ‘een beschutte werkplaats’, begon in de Lodewijk de Meesterstraat in Sint-Niklaas in 1965.

“Het was een initiatief vanuit de private en de publieke sector om andersvaliden uit de regio een nuttige dagbesteding te bieden”, legt Marain uit. “Die locatie werd in de jaren ‘80 verwoest door een brand, waardoor we verhuisden naar de TTS-zone in Temse, die toen in volle ontwikkeling was.”

Groei is de rode draad door het verhaal van Wase Werkplaats want zestig jaar later bestaat het bedrijf uit drie divisies: W-pharma, W-technics en W-green en heeft het vestigingen in Temse, Beveren, Zelzate en Zele. ‘Wase’ dekt dus al lang niet meer de lading. “We bieden intussen werk aan 800 medewerkers, waarvan 670 maatwerkers en 130 omkaderende personeelsleden”, zegt Marain.

Afstand tot de arbeidsmarkt

“Onze doelgroep is veel ruimer geworden. We stellen mensen te werk met een afstand tot de arbeidsmarkt. De traditionele doelgroep van mensen met een beperking kan hier nog steeds terecht, maar ook mensen met psychosociale problemen die niet onmiddellijk op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen, na een burn-out bijvoorbeeld, hebben hier een plaats. Weinig bedrijven hebben meer inclusieve werkomstandigheden dan bij ons”, zegt Olivier Bernard, die binnenkort de fakkel van algemeen directeur overneemt.

“Weinig bedrijven hebbern meer inclusieve werkomstandigheden dan bij ons”
Olivier Bernard
Toekomstig algemeen directeur

(C) Pieter Van Hecke

“Vernieuwen en onszelf telkens heruivinden, stond centraal de voorbije decennia. Wase Werkplaats maakt volledig deel uit van de wereldeconomie en we komen dus voor dezelfde uitdagingen te staan.”

De term beschutte werkplaats is intussen achterhaald. “Vroeger was het werk uniformer. Zo assembleerden we bijvoorbeeld lange tijd bakelieten telefoons voor de RTT, het latere Belgacom”, vertelt Marain.

‘C) Pieter Van Hecke/Wase Werkplaats

Coronavaccin

Intussen is het takenpakket van het bedrijf heel divers en is het een volwaardig maatwerkbedrijf. Hun divisie W-pharma biedt bijvoorbeeld ondersteuning aan de farmaceutische industrie. “Zo passeerde elk Pfizer coronavaccin door de handen van een van onze werknemers”, zegt een trotse algemeen directeur.

“We hebben ook teams die ter plaatse gaan bij de klant. Zo ondersteunen onze mensen gemeentebesturen voor onder meer groenonderhoud. We ontwikkelden zelfs een eigen manier om duurzaam onkruid te bestrijden.”

Tictac

Je kan het met andere woorden zo gek niet bedenken of Wase Werkplaats doet het. Lucas Marain omschrijft het als volgt: “Wat niet in de traditionele industrie kan, kan hier wel”, zegt hij.

“Zo is voedingsbedrijf Ferrero een vaste partner. Hun snoepgoed wordt hier verpakt, zoals de bekende Tictac-muntjes en Ferrero Rocher. Voor een lokale partner versnipperen we dan weer oude tennis-en padelballen voor de productie van isolatiemateriaal. Potentiële partners die ons een bezoekje brengen trekken steevast grote ogen als ze zien wat wij hier allemaal kunnen.”

Uitdagingen

Het succesvolle maatwerkbedrijf is intussen het grootste in Oost-Vlaanderen, maar staat net zoals andere bedrijven voor grote uitdagingen. “De industrie in België krimpt, dus het is niet evident om onze mensen aan het werk te houden”, klinkt het.

“Verder hopen we op een vereenvoudiging van de administratie. We zijn nog steeds afhankelijk van subsidies, maar de bureaucratie errond, speelt ons parten en stagneert ook onze groeimogelijkheden. We reiken de overheid alvast onze hand om mee aan oplossingen te denken om onze groeitrend verder te zetten.”
(C) HN/Pieter Van Hecke)

Vlnr: communicatieverantwoordelijke Jan Temmerman, toekomstig algemeen directeur Olivier Bernard en huidig algemeen directeur Lucas Marain. — © pvs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *