Akkerstraat en PH. Haumanstraat worden tuinstraten: “Groene en trage verbinding tussen de Schelde en het vernieuwde centrum”

ANPRschild in de Akkerstraat moet doorgaand verkeer weren

TEMSE – In het najaar van 2025 gaan de gemeente verder met de vernieuwing van het centrum van Temse. Dan starten de wegenwerken in de Akkerstraat en de Philemon Haumanstraat. Deze straten worden omgevormd tot zogenaamde tuinstraten.

In de straten worden onder de grond rioleringswerken uitgevoerd. Men legt een gescheiden riolering aan zodat afvalwater en hemelwater gescheiden afgevoerd worden. Verkeerstechnisch worden de straten omgevormd tot een ‘woonerf’. Op het einde van de Akkerstraat komt ook een ANPR schild. Het Hoogpoortplein wordt niet opgenomen in het project wegens de aanwezigheid van de ondergrondse parking.

“De Akkerstraat en de Philemon Haumanstraat zijn een voorbeeldproject voor onze gemeente. Het gaat om veel meer dan de noodzakelijke vernieuwing van de riolering” geeft Nel Vereeken, Clustermanager Ruimte, aan. “Het project zal het straatbeeld ingrijpend wijzigen.”

Rijrichting gewijzigd

De Akkerstraat en de Philemon Haumanstraat worden tuinstraten: een groene omgeving, met ruimte voor ontmoeting. We maken ook ruimte voor lokaal en traag verkeer. Voetgangers en fietsers zijn er thuis.

“Na de werken zal de verkeersafwikkeling ook in de Scheldestraat gedeeltelijk wijzigen”, schetst schepen van Mobiliteit Bert Bauwelinck (Tesamen) “Vanaf De Akkerstraat aan het kruispunt met de Scheldestraat, aan het voormalige reisbureau, wordt de rijrichting van de Scheldestraat omgedraaid tot aan de parking van de Sint-Amelbergaschool. Vanaf daar tot aan het kruispunt met de Vrijheidstraat blijft in Scheldestraat tweerichtingsverkeer mogelijk. Na de werken wordt ook de rijrichting van de Philemon Haumanstraat gewijzigd. Dit van de August Wautersstraat tot het rondpunt aan de Kasteelstraat.”

De Akkersdtraat ondergaat een metamorfose

De werken worden uitgevoerd door Aquafin. Het gaat om een investering van 1,3 miljoen euro, waarvan bijna een half miljoen euro subsidies van het departement Omgeving (groenblauwe dooradering in de bebouwde ruimte 2.0). Voor dit project werken we samen met studiebureau ARA.

“De Akkerstraat en de Philemon Haumanstraat zijn vandaag volledig verharde straten in het centrum van Temse. Daar willen we verandering in brengen” vertelt schepen van Mobiliteit Bert Bauwelinck.

Fasering en timing van de werken

Na een intensieve voorbereiding die in een vorige legislatuur van start ging, zijn de ontwerpplannen klaar en werden ze voorgesteld aan de Gemeenteraad op 26 mei. Nadien start de zoektocht naar een aannemer. Als de aannemer is aangesteld, kunnen de werken van start gaan. De werken zouden in het najaar van 2025 starten en duren een jaar.

“In de vorige legislatuur vonden er al een 5-tal participatiemomenten met de bewoners plaats. Nu stellen we de plannen op 16 juni aan de bewoners voor”, vertelt Bauwelinck.

De Akkerstaat (links) en de PH Haumanstraat (rechts) worden tuinstraten

“De meeste opmerkingen van de bewoners hadden te maken met het onderhoud van het groen en het verdwijnen van een aantal parkeerplaatsen”, aldus mobiliteitsambtenaar Tonny Schelfout “Dat laatste is wat bijgeschaafd. In de Akkerstraat blijven er nu 12 in plaats van 9 plekken behouden en in de Philemon Haumanstraat zullen er 11 plekken overblijven, in plaats van de 9 in een eerste ontwerp. De gemeente wil het parkeren zoveel mogelijk bundelen in buurtparkings. Een eerste wordt gerealiseerd in samenwerking met Lidl. Daar zijn 30 plaatsen voorzien voor de buurt. Met een doorsteek is het slechts 100 meter, via de Gulden Wal of en doorsteek aan de voormalige garage Meeus naar de Akkerstraat. “Het aantal parkeerplaatsen neemt eigenlijk toe, maar het wordt gewoon anders georganiseerd.”

Er lopen momenteel ook gesprekken met Colruyt en woonzorgcentrum De Reiger voor het dubbelgebruik van de parking. De supermarktketen wil echter eerst het gebruik evalueren om pas daarna de capaciteit te bepalen voor de omwonenden. Er wordt ook gekeken naar een toekomstig bouwproject op de site van Temsica. Mogelijk zal de huidige buurtparking geïntegreerd worden in een nieuwe ondergrondse parking.

Na de werken

Er zal ook plaats zijn voor geveltuintjes

Na de werken zijn er deze veranderingen in de Akkerstraat en de Philemon Haumanstraat:

Beide straten zijn dan een woonerf. Voetgangers krijgen voorrang in deze straten, en in de omgeving. Je zal max. 20 km per uur mogen rijden. Er komen vertragende maatregelen voor voertuigen. We voorzien meer ruimte voor groen (planten en bomen, geveltuinen, grasbetontegels) en water (bv. als speelelement). Er komen plekken om te spelen en te ontmoeten. Zo worden beide straten een aantrekkelijke trage verbinding tussen de horeca aan de Schelde en het vernieuwde centrum.

ANPR schild

Bij de oppositie was er in de gemeenteraad toch wel wat commentaar op de plannen.

“De plannen ogen op het eerste zicht ambitieus en groen maar zorgen bij de bevolking wel voor ongerustheid”, stelde Claudia Vermincksel (Vlaams Belang). “Minder parkeerplaatsen, voetpaden die opeens overgaan in plantenbakken en risico vormen voor een verwarrende indeling tussen de weggebruikers. De beplanting ziet er ook aantrekkelijk uit op papier maar in de praktijk weten we allemaal dat die bakken zorgen voor onderhoudsproblemen en sluikstort aantrekken. Dat hebben we al op meerdere plaatsen in onze gemeente kunnen vaststellen. De parkeerruimte wordt opnieuw gehalveerd zonder een concreet alternatief.”

“Ik heb u nog niks horen zeggen over het ANPR schild dat in de Akkerstraat geplaatst gaat worden”, sneerde Paul Oste (Vlaams Belang) richting schepen Bert Bauwelinck. “Voor iemand die tegen camera’s is hebt u er al meer geplaatst dan in de vorige legislatuur met N-VA in de meerderheid.”

“het systeem van het ANPR schild is dat mensen nog altijd in de Akkerstraat mogen komen om hun garage te bereiken of de één van de overblijvende parkeerplekken te gebruiken, die inderdaad gehalveerd worden”, antwoordde de schepen. “Die ANPR doorgang die we gaan creëren aan het vroegere reisbureau zal inderdaad identiek zijn zoals in de Rozenlaan, wat we twee maanden geleden beslisten in de gemeenteraad. Dit is niet om de mensen te beloeren, want daar ben ik volledig tegen. Maar om verkeer veilig te laten verlopen zijn camera’s wel een goed idee. Ik heb dat altijd, ook vorige legislatuur gezegd.”

“Dat ANPR schild zal geregistreerde kentekenplaten laten doorgaan. Het alternatief was in de grond schuifbare paaltjes, zoals in de Stationstraat in Sint-Niklaas. Maar dat kost vele malen duurder dan zo’n ANPR schild. Zoals door enkel collega’s voorgesteld willen we een tolerantieperiode van drie maanden inbouwen. Dat chauffeurs van niet geregistreerde nummerplaten, niet meteen een boete krijgen maar een waarschuwing. Maar na die drie maanden moet het wel duidelijk zijn dat men aan het einde van de Akkerstraat enkel recht van doorgang heeft omdat men daar woont.”

Participatie

“Dit is een heel gevoelig project dat leeft bij de bevolking, in de buurt, voornamelijk in de Akkerstraat”, vertelde Lieve Truyman (N-VA) “Er zijn in het verleden drie participatiemomenten geweest met de buurt. Er is in september vorig jaar ook samengezeten met de buurt. Waarbij moest teruggekoppeld worden naar de bewoners wanneer de finale beslissing over het project genomen was. Die beslissing is genomen door het huidige college maar door de huidige ploeg is er geen enkele terugkoppeling naar de bewoners geweest.”

“Het verbaast u misschien maar heel wat bewoners die toen hun frustratie geuit hebben komen nu aan mijn deur aankloppen dat ze zwaar teleurgesteld zijn in het huidige college. Er is op geen enkel moment proactief gereageerd en de reflex gemaakt om de bewoners in te lichten over de finale beslissing. Door dit college is er officieel geen enkele terugkoppeling geweest naar de bewoners.”

“Er wordt hier nu gevraagd dat de gemeenteraad het plan goedkeurt en pas hierna op 16 juni gaat men de buurt inlichten. Dit is niet de manier hoe wij bij N-VA met de burger samenwerken. Wat niks wil zeggen over het plan, want daar staan we voor de volle 100 procent achter.”

2 gedachtes over “Akkerstraat en PH. Haumanstraat worden tuinstraten: “Groene en trage verbinding tussen de Schelde en het vernieuwde centrum””

  1. En onder het mom van “goede bedoelingen” worden de bewoners steeds meer, vaker en diepgaander gecontroleerd. Boetes als leermoment voor de burger, extra inkomsten voor de gemeentekas (zonder “belastingen” toe te hoeven voegen – hoe handig) en kassakassa voor het privé -bedrijf dat de helft van de boete-opbrengst mag opstrijken.
    Wie wint hier ook weer bij?

  2. Ik ben dus niet meer welkom in de akkerstraat in Temse, en alles onder de norm van verkeersveiligheid, ik kan niet meer naar de winkels gaan, wat daar kan ik niet geraken, ik woon daar niet, en uitzondering voor mindervalide, laat ze dood vallen, deze regerings ploeg is even gevoelig voor de wensen van de mensen als een emmer koud water, Temse geeft me geen toegang tot een bankomat automaat daarvoor moet ik naar ruppelmonde, voor de post moet ik naar Sint- Klaas, waarom betaal ik belastingen in Temse als Temse me niet wilt en alles doet om het me moeilijk te maken. Dus jaagt ze liever de mensen weg dan terug wat leven in Temse te brengen met bereikbare winkels voor iedereen. En niet alleen voor de mensen die goed te been zijn, Temse uw punten voor deze projecten -10

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *