Standbeeld De Leeuw in Scheldepark gerestaureerd

Het Scheldepark heeft de jongste jaren een aanzienlijke gedaantewisseling ondergaan. Toen Aquafin in 2010 zijn werkzaamheden beëindigde, startte het Gemeentebestuur met de opwaardering. Die kende vorig jaar een gelukkige bekroning met de publicatie van het boek De burcht en het kasteel van Temse, uitgegeven door de beheerraad van het Gemeentemuseum. Met het positieve saldo van de publicatie nam de raad een tweede initiatief: de restauratie van het beeld De Leeuw in het Scheldepark. Het werk werd begin april uitgevoerd door het gespecialiseerde bedrijf Arthur Vandendorpe nv uit Zedelgem.

De plaatsing van het beeld dateert van ca. 1880. Het flamingante karakter van de eigenaar in acht genomen (zie verder), mag worden aangenomen dat het een Vlaamse leeuw betreft. Het standbeeld – in cementsteen op een sokkel uit blauwe hardsteen – is van de hand van Frans Van Havermaet (Sint-Niklaas, 1828-1899), vooral bekend als de beeldhouwer van het gouden O.L.Vrouwebeeld op de toren van de O.L.Vrouwekerk op de Grote Markt in Sint-Niklaas.

Louis Janssens (°Sint-Niklaas, 10/10/1832) werd eigenaar in 1872. Het kasteel was zijn buitenverblijf; hij woonde in Sint-Niklaas. Hij stamde uit een voornaam geslacht van textielfabrikanten en werd in 1878 senator.

Louis Janssens was gelovig, sociaal en cultureel bewogen en zeer Vlaamsgezind. Zijn aantreden als senator leidde tot een incident, toen bleek dat zijn geloofsbrieven uitsluitend in het Nederlands waren gesteld en geen van de leden van de onderzoekscommissie de taal machtig bleek… Louis Janssens overleed in Sint-Niklaas op 12/4/1884, amper 51. Op de uitvaartplechtigheid werden 6 van de 7 toespraken in het Nederlands gehouden, de eerste keer dat namens de Senaat een rede in het Nederlands werd uitgesproken. Na de dood van het echtpaar Janssens-Smits kwam het kasteel in handen van hun zoon Antoon Janssens (1867-1929).

De familie Janssens verwierf in 1912 de toelating om het predikaat de Varebeke aan haar naam toe te voegen, naar de heerlijkheid Varebeke in Belsele, waarvan de meeste gronden aan haar toebehoorden. In 1938 werd de familie in de adelstand verheven. Op het kerkhof van Temse liet de familie een grafkapel (°1884) oprichten. Zij is één van de 86 als monument beschermde graven.

Restauratie
De restauratie hield verschillende ingrepen in: reiniging, behandeling van barsten, lacunes en oude herstellingen. Barsten en lacunes werden vrijgemaakt, verlijmd en opnieuw aangevuld met een kalk-cement-mortel, aangepast aan de oorspronkelijke cementsteen. Na droging werden de aanvullingen licht gepatineerd om ze visueel in het geheel te integreren.

Leeuw Scheldepark 2016
V.l.n.r. burgemeester Luc De Ryck en beheerraadsleden van het Gemeentemuseum: Frank De Cuyper, Louis De Coninck, Ruddy Sommereyns, Rudy Burm en voorzitter Romain Van Hautekerke.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *