Gezellige drukte voor eerste reünieparty van discotheek ’t Hekgat

TEMSE – Zaterdag 22 april vond in pub ’t Vlietje, aan het rondpunt van de Kasteelstraat, een reünieparty plaats van discotheek ’t Hekgat. Heel wat klanten, – en dj’s – van toen zorgden voor een gezellige drukte met de sfeer van toen.

Discotheek ’t Hekgat , aan de Dijkstraat, was vooral in de jaren ’70 en ’80 de place to be voor heel wat fuifnummers uit Temse en omgeving.

Huisjesrij

’t Hekgat was de ultieme discotheek voor de jonge Temsenaar. Ook op zondag opende de kleinste discotheek ter wereld, om drie uur ’s namiddags. De muren waren bekleed met velours en rondom hingen overal blauwe flikkerlichtjes en natuurlijk de glazen discobol. Het was een disco, waar ze altijd fijne soul, disco en funk draaiden.

De dancing was een overblijfsel van de huisjesrij met vier woningen, aan het voormalige portiersgebouw van de Boelwerf. In de jaren ’60 werden drie
van de vier huisjes afgebroken. Een nieuw huis kwam in de plaats. Achter het enig overgebleven huisje werd een achterbouw opgetrokken in 1975. Het geheel werd verbouwd tot dancing ‘t Hekgat.


Enkele jaren geleden was voor de locatie van de voormalige dancing nog een belangrijke rol weggelegd in een boek van de Temsese thrillerauteur Belinda Aebi. In het boek ‘De Verborgen Vrouw’ kreeg ’t Hekgat de naam ‘De Steeg’. Dit naar de locatie, het steegje tussen de Dijkstraat en de Oeverstraat. De schrijfster sprak voor het verhaal toen met voormalige feestgangers en de vroegere uitbater Bert Welter.

En nu was er dus de eerste editie van de reünieparty van de toenmalige discotheek.

“Sinds enige tijd plaatste mijn zoon Michel foto’s, van ’t Hekgat van toen, online”, vertelt voormalig zaakvoerder Bert Welter. “En daar kwam zoveel reactie op dat we op het idee kwamen om een reünieparty te organiseren. Omdat er niet zoveel locaties zijn in Temse om dat te doen kozen we voor pub ’t Vlietje. Zaakvoerder Danny Dhondt was ooit nog garcon in ’t Hekgat.”

Bekende dj’s te gast

Initiatiefnemer van de reünie was dj Koen Kiekens

“Initiatiefnemer was Koen Kiekens, één van de dj’s vandaag”, klinkt het. “Heel wat mensen vonden het idee van een reünieparty een schitterend plan en zo is het langzaam maar zeker gegroeid.”

“Het is de bedoeling om hier een jaarlijks gebeuren van te maken, tot de laatste sterft en dan stopt het”, oppert Eddy De Maeyer, ooit één van de werknemers in ’t Hekgat.

“In ’t Hekgat was het ook zo dat iedereen die binnenkwam elkaar kende. Iedereen had contact met elkaar. Het was een totaal andere tijd dan nu. Er was ook bijna nooit zever. Als er iemand wat kabaal maakte werd men door de aanwezigen op de vingers getikt en het was opgelost. Het ging enkel om het plezier maken.”

In de tijd van ’t Hekgat ging men ook vroeger uit.

“Wij openden in die tijd ook op zondagnamiddag om drie uur de deuren en om vijf uur zat de zaak stampvol.”, stelt Bert Welter. “We hadden ook regelmatig bekende dj’s te gast. Zowat alle gerespecteerde dj’s van die tijd draaiden ooit in ’t Hekgat.”

Eind jaren ’80 was dancing ‘Cheers’ gevestigd in het pand. Op 27 maart 1987 organiseerde het toenmalige CC Temse er een show rond de golden sixties, dit naar aanleiding van de sociale verkiezingen.

Meer foto’s, klik hier

vlnr.: Gewezen uitbater Bert Welter, Eddy De Maeyer en Michel Welter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *