Temse kandidaat om toe te treden tot Nationaal Park Scheldevallei

Groenpool Tielrode en kerk en pastorij Steendorp hoofdpunten in plan

TEMSE – De gemeenteraad van Temse besliste maandagavond om zich kandidaat te stellen om toe te treden tot het nieuwe Nationaal Park Scheldevallei (NPS). Naast bescherming van het landschap en de fauna biedt dit heel wat opportuniteiten op vlak van toerisme.

Er ligt een plan op tafel om hiervoor de kerk van Steendorp in te zetten als uitkijktoren en de pastorij als onthaalgebouw. Bij de oppositie is men teleurgesteld dat bepaalde gebieden geschrapt zijn uit de lijst van gebieden die in aanmerking komen voor het NPS.

Het Nationaal Park Scheldevallei omvat de Schelde en haar bijrivieren en strekt zich uit over 24 gemeenten. Het gaat voorlopig nog om een kandidatuur, maar het staat wel op de shortlist voor een erkenning.

N-VA juicht het initiatief toe, coalitiepartner CD&V is iets terughoudender en liet een aantal gebieden schrappen omdat landbouwers protesteerden.

Oppositiepartijen Tesamen en Groen verwijten het gemeentebestuur niet ambitieus genoeg te zijn en zijn teleurgesteld dat belangrijke gebieden zoals de potpolder van Tielrode en de Roomacker niet werden opgenomen in de lijst.

Volgens burgemeester Hugo Maes (CD&V) kan dat in de toekomst nog altijd. Ook schepen van Ruimtelijke Ordening Wim Van Rossen (Open Vld). zegt dat de lijst nog kan uitgebreid worden.

“De steenbakkerij van Steendorp is tot op vandaag nog steeds industriegebied en de Roomacker deels woongebied. We moeten de planningsprocessen eerst afwachten”, legt hij uit.

Een Nationaal Park in Vlaanderen is geenszins te vergelijken met een Nationaal Park in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, het is ook geen beschermd natuurgebied. Het Nationaal Park Scheldevallei heeft als doelstelling de bescherming en ontwikkeling van landschapsecologische processen, ecosystemen en leefgebieden voor vogels en andere dieren.

“De introductie van het Nationaal Park Scheldevallei zorgt voor diverse voordelen”, klinkt het bij schepen Lieve Truyman (N-VA). “De erkenning van Nationaal Park Scheldevallei zorgt ook voor subsidies, verhoogde investeringen en verhoogt de uitstraling van Temse, wat de inwoners van Temse ook ten goede komt.”

“Daarbij kijken we direct naar de Groenpool Tielrode waarbij het unieke landschap in de Wase cuesta in de verf wordt gezet, de Durmetuin als prachtig stukje groen wordt gevrijwaard en een nieuwe visie omtrent de Roomakker ontwikkeld wordt.”

“Ook biedt het kansen bij de groene en recreatieve invulling van de Steenbakkerij van Steendorp. De kerk en pastorij van Steendorp kunnen als poort fungeren binnen het Nationaal Park. Een toeristische uitkijkpost op de kerktoren kan iedereen laten genieten van het schitterende uitzicht over de Scheldevallei. Het Nationaal Park kan er mede voor zorgen dat we Steendorp opnieuw levendig op de kaart kunnen zetten en aangename openruimte kunnen bieden aan de gemeenschap.”

De kerk in Steendorp zou kunnen fungeren als uitkijktoren

Schepen Truyman bracht intussen samen met minister van Omgeving Zuhal Demir en Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen, een bezoek aan Steendorp.

“We willen graag de kerk en de pastorij als één geheel behouden en er een toegevoegde waarde aan geven”, zegt de schepen. “Een toeristische uitkijkpost op de kerktoren kan iedereen laten genieten van het schitterende uitzicht over de Scheldevallei. In de pastorij zou dan een onthaal kunnen komen voor toeristen. Het Nationaal Park kan er zo voor zorgen dat we Steendorp opnieuw levendig op de kaart kunnen zetten.”

“Vanuit de landbouwsector zijn er wel veel bezorgdheden. Deze bezorgdheden enten zich momenteel vooral op de onzekerheid van de inhoud van het decreet.

“Concreet willen we melden dat er geen percelen in landbouwgebruik noch landbouwgebieden opgenomen worden in het Nationaal Park”, klinkt het bij N-VA. “Er is dus geen gevaar voor landbouwers.”

Schepen Truyman (r) bracht samen met minister Zuhal Demir een bezoek aan Steendorp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *