Jonge wielrenners trainen op verkeersvrije omloop in Tielroodse potpolder

TEMSE/TIELRODE – De komende maanden kunnen jonge wielerfanaten een cursus wielrennen volgen op een afgesloten en verkeersvrije omloop in de potpolder in Tielrode.

De gemeentelijke Sportdienst van Temse werkt hiervoor samen met de Vlaamse Wielerschool. Gewezen bondscoach en Sporza wielercommentator José De Cauwer is één van de Initiatiefnemers.

“Als we hiermee maar één ongeval kunnen vermijden is het al een groot succes”

Wielercommentator José De Cauwer

De fietslessen, onder de titel ‘Cycle Cool & Safe, zijn voor zowel beginnende als gevorderde wielerfanaten. Men oefent op techniek en tijdens wedstrijdsimulaties leert men sprinten en kettingrijden.


Allerlei technieken

De sportdienst van Temse sloeg de handen in elkaar met de Vlaamse Wielerschool om aan de jonge renners een veilig alternatief te kunnen aanbieden.
“Het jaagpad rond de potpolder van Tielrode wordt op tien donderdagen twee uur lang verkeersvrij gemaakt zodat we een lus van 4,3 kilometer creëren”, aldus schepen van Sport Wim Van Rossen (Open Vld) uit. “Onze diensten zorgen voor de nadarhekken en het afsluiten van de wegen. De Vlaamse Wielerschool en de twee betrokken clubs leveren de nodige begeleiding.”

Ook het lokaal bestuur steunt het initiatief
vlnr.schepen Lieve Truyman, sportfunctionaris Lotte Verheyen, schepen van sport Wim Van Rossen, burgemeester Hugo Maes, Ludo Vingerhoeds

Wielercommentator én Temsenaar José De Cauwer is één van de inspirators achter het wielerinitiatief.

“Het is een aanvulling op de dikke banden koers die we hier in Temse jaarlijks organiseren om kinderen te laten proeven van de sfeer van een wielerwedstrijd”, legt hij uit. “Hier kunnen beginnende renners allerlei technieken leren zoals het rijden in groep of waaier. Als we hierdoor ook maar één ongeval mee kunnen vermijden is het al een groot succes.”

Het initiatief loopt in samenwerking met twee wielerclubs uit de regio. Avia-Rudyco Cycling Team uit Hamme en Van Moer Logistics Cycling uit Beveren.

Geen evidentie

De jeugdwerking van die wielerclubs floreert momenteel dankzij wielergoden zoals Wout Van Aert en Remco Evenepoel.

Luc Rooms van Avia-Rudyco gaat als trainer met zijn pupillen vaak op de jaagpaden langs Schelde en Durme rijden.

“Er is geen autoverkeer maar het blijft natuurlijk wel uitkijken voor andere fietsers en wandelaars. “Bij Van Moer Cycling trekken de jonge renners vooral naar de polder van Beveren. “Maar automobilisten zijn bijzonder ongeduldig en onverdraagzaam, zelfs als het om kinderen gaat”, zucht ploegleider Erwin Boeye. “Het is geen evidentie om vandaag de dag met een grote groep jonge renners in het verkeer te begeven”

Volgens Wielerschool Vlaanderen is Temse de derde gemeente in het land waar een verkeersvrij parcour ter beschikking wordt gesteld aan de jonge wielrenners en voor het Waasland is het een primeur.

José De Cauwer benadrukt dat iedereen welkom is.

“Men moet niet aangesloten zijn bij een club, aanmelden is voldoende. Voor onze eerste trainingsdag hadden we meer dan 80 inschrijvingen. Een bewijs dat er nood is aan zo’n initiatief.”

De lessenreeks wielrennen ‘Cycle Cool & Safe’ wordt gratis aangeboden voor 8- tot 14-jarigen. Jonge wielerfanaten kunnen inschrijven via www.vlaamsewielerschool.be. Op de lesdagen zal het jaagpad in Tielrode afgesloten zijn tussen 18 en 20 uur en wordt een omleiding voorzien.

Meer foto’s, klik hier

José De Cauwer met ploegleider Erwin Boeye en Luc Rooms en Tom Van den Haute van de Vlaamse Wielerschool

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *