Gemeentefusie heeft grote gevolgen voor politie: “Splitsing zone kan ons 42 manschappen kosten”

TEMSE/KRUIBEKE – Eind 2023 valt de beslissing over de fusie tussen de gemeentes Beveren en Kruibeke. Dit zal ook gevolgen hebben voor de politiezone. Momenteel delen Kruibeke en Temse een korps, maar die zal bij een fusie ophouden te bestaan. Een splitsing zou betekenen dat het korps inkrimpt van 123 naar 81 personeelsleden.

“Wij laten een studie uitvoeren om alles op een rijtje te zetten”, zegt de Temsese burgemeester Hugo Maes (CD&V) in het Nieuwsblad regionaal.

Hoe het korps Kruibeke-Temse er in de toekomst zal uitzien, is voorlopig nog koffiedik kijken. Maar als het van de Temsese burgemeester afhangt, komt er één grote Wase politiezone.

“Maar daar staat nog niet elke Wase gemeente voor open. Iedereen wil voorlopig nog zijn eigenheid behouden”, zegt Hugo Maes. Die visie past echter wel in het plan van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Die wil dat er van de huidige 184 politiezones nog maar 40 over blijven.

De korpschef wil een grondige doorlichting om alles op een rijtje te zetten

Eéngemeentezone

Volgens korpschef Wim Pieteraerens geniet een eengemeentezone met associaties met andere zones de voorkeur. Het zou een tussentijdse stap zijn want op langere termijn wordt één grote Wase politiezone verwacht.

“Er is geen impact op de dienstverlening en een kleinere zone van 1.400 hectare is bevorderlijk voor de aanrijtijden”, zegt de korpschef. “In de toekomst moeten we sowieso evolueren naar een groter korps. Een tussentijdse fusie is niet opportuun en zou handenvol geld kosten.”

“Een splitsing zou wel betekenen dat het korps inkrimpt van 123 naar 81 personeelsleden.” Volgens de burgemeester kan het overgebleven personeel muteren naar politiezone Waasland-Noord, waartoe Kruibeke zal behoren.

Welbevinden primeert

“Ik wil echter een splitsing vermijden. Dit zorgt ongetwijfeld voor wrevel. Het welbevinden van het personeel primeert. Een volledige fusie met de zone Waasland-Noord is een optie om een splitsing te vermijden”, zegt de korpschef.

“Een ééngemeentezone heeft ook financieel zijn impact. Temse zou dan opdraaien voor alle kosten terwijl dit nu over Kruibeke en Temse wordt gedeeld”, laat hij optekenen. “We moeten een grondige doorlichting doen om alles op een rijtje te zetten en dan een goed gefundeerde beslissing te nemen. We nemen hiervoor Jelle Janssen van de Universiteit van Gent in de arm, die in september een studie zal starten.” (Bron: Het Nieuwsblad/Pieter Van Hecke)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *