Doek valt na 110 jaar voor de Molens van Temse

TEMSE – De maalderij Molens van Temse heeft donderdag de deuren gesloten, na een geschiedenis van meer dan 100 jaar. Paul Lammens kon geen opvolging vinden voor zijn zaak.

Donderdag 31 maart was de laatste dag dat particulieren bij de Molens van Temse terecht konden, zegt zaakvoerder Paul Lammens. “Op 1 januari waren we al gestopt voor professionele klanten. De reden dat we er mee ophouden is omdat we geen opvolging vinden.”

Wat er gaat gebeuren met het gekende gebouw van de Molens van Temse, centraal gelegen in Temse op een hoek van de Markt en de Wilfordkaai, kan Lammens nog niet zeggen. “Maar het zal niet zomaar worden afgebroken.”

Het was de Antwerpse firma Alphonse Van Fraeyenhove die in 1912 Molens van Temse heeft opgericht. De maalderij kon een jaar later al uitpakken met een stoommachine. In 1922 werd Emiel Lammens zaakvoerder, de grootvader van Paul. Zowel bakkers, handelaars als particulieren konden er decennialang bloem, meel en andere bakkerijgerelateerde producten kopen.

In het kader van Ponton Temse in 1990 raakt de Italiaanse kunstenaar Mario Merz gefascineerd door de gevel van de molens en bevestigt er zijn kunstwerk. Later beslist de gemeente het werk van Mario Merz te behouden. Tot op heden kan je het nog steeds zien aan de gevel die uitgeeft op de Scheldekaai.

Jules Lammens geeft in 1992 de fakkel door aan zijn zoon Paul die verder bouwt op de jarenlange ervaring.

Molens van Temse heeft op de website een lijst van adressen waar particulieren voortaan hun aankopen kunnen doen. Professionele klanten werden eerder al doorverwezen naar Molens Descamps in Evergem. (Bron: HN/Tom Nuytemans)

4 gedachtes over “Doek valt na 110 jaar voor de Molens van Temse”

  1. Een stukje geschiedenis dat ophoud te bestaan en ook een stukje van mijn geschiedenis, zowel mijn ouders als grootvader hebben gevaren voor de Molens van Temse.

  2. De Molens van Temse zijn een stuk geschiedenis van TEMSE en die geschiedenis kunnen we perfect bewaren omdat het gebouw zich perfect leent om er een prachtig museum van te maken in het hart van Temse en op een steenworp van de vroegere Boelwerf . In dit gebouw kunnen we de hele geschiedenis van Temse en omstreken samen brengen . Laat ons niet weer dezelfde fout maken als in het verleden en dit prachtige gebouw afbreken zoals we deden met het kasteel van Jansens en vele andere mooie gebouwen in onze gemeente die onherroepelijk tegen de grond gingen .

  3. We gaan er sterk op achteruit. Ik ben Temsenaar, maar woon in Sint-Niklaas…ook al niet veel beter. Er zijn maar weinige steden die gebouwen afbreken, maar wel hun gevels laten staan. Gebouwen als o.a. De Molens Van Temse mag men niet afbreken. Als men dat doet geeft het voor mij een teken als vergane glorie, geen respect voor de oudheid en geschiedenis. Daar is Temse maar ook Sint-Niklaas sterk in. En dan zou je nog voor die pietluttigen moeten gaan stemmen. Aan de galg ermee. Dit is pas geschiedenis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *