Eerste Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Temse

TEMSE – Terwijl Temse zich volop voorbereidt op de opvang van Oekraïense vluchtelingen, zijn zondagmorgen de eerste vluchtelingen in de gemeente al aangekomen.

In aanwezigheid van burgemeester Luc De Ryck (CD&V) en schepen van Sociale Zaken Patrick Vermeulen (Open VLD), werden 12 vluchtelingen warm en hartelijk onthaald door het gezin van initiatiefnemer Henk Post.

In hun woning ontvingen zij moeders en kinderen, die na een helse tocht van Kiev via Warschau en Antwerpen naar Temse kwamen. Het gezin Post heeft in totaal 22 vluchtelingen naar ons land gebracht. Zelf vangt het een moeder en haar twee kinderen op, de andere gezinnen vinden onderdak bij particulieren in Temse, Belsele en Waregem.

Collectieve opvang

Henk Post, zelfstandig ondernemer, is medeëigenaar van een bedrijf (productie van zelfklevende tape) in Temse én in Kiev. De vluchtelingen die zondagmorgen aankwamen, zijn gezinnen van werknemers in de Kievse onderneming. Het is de bedoeling dat zij enkele weken bij particulieren verblijven en daarna kunnen worden opgevangen in collectieve (overheids)gebouwen. De echtgenoten zijn achtergebleven om mee het land te verdedigen.

Voor een collectieve opvang wordt in Temse vooral gekeken naar oud-ziekenhuis De Pelikaan in de Gasthuisstraat, waar een leegstaande verdieping mogelijkheden biedt. Na verder grondig onderzoek mag een beslissing op korte termijn verwacht worden.

Intussen hebben zich in de Scheldegemeente al een 25-tal personen en gezinnen aangeboden voor de opvang van vluchtelingen. Het Gemeentebestuur stelt het opvangsysteem eerstdaags op punt.

In Temse wordt de opvang geleid door een werkgroep, die bestaat uit burgemeester Luc De Ryck, schepen van Sociale Zaken Patrick Vermeulen, algemeen directeur Nele De Cleen, teamverantwoordelijke Beleids- en Bestuursondersteuning Kristof Van Remoortere en het hoofd van de cluster Mens Katrien Mestdagh.

De vluchtelingen uit Oekraïne met initiatiefnemer Henk Post (centraal achteraan) en burgemeester Luc De Ryck met schepen Patrick Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *