Isolerende folie aan de binnenzijde van de ramen van AC De Zaat en de bib om warmte buiten te houden

TEMSE – De gemeente Temse heeft een zonwerende en isolerende folie laten plaatsen langs de binnenzijde van de ramen van administratief centrum De Zaat en de bibliotheek.

Die folie moeten twee moeilijkheden oplossen.

“De laatste jaren hadden we steeds vaker problemen met het binnenklimaat in het AC”, zegt schepen van Patrimonium Hugo Maes (CD&V), daarbij verwijzend naar de warme zomers. “Maar onze medewerkers hadden door de zon soms ook problemen om hun computerscherm te lezen.”

In 2020 werd in het AC De Zaat een vergelijkingstest uitgevoerd. Daaruit bleek dat de temperatuur in een vergaderzaal waarvan de ruiten met de folie waren bedekt, maar liefst 9,9°C lager lag dan in de andere ruimtes bij een buitentemperatuur van 29.8 °c.

Isolerende functie

“De gevel van het gebouw is volledig in glas opgetrokken – een bouwstijl die erg populair is”, zegt Luc Michiels, CEO van het bedrijf Lumisol uit Zele. “Maar het is ook een bouwstijl die verantwoordelijk is voor het ‘broeikaseffect’ wanneer de zon haar best doet.”

“In ons land hebben de meeste beglazingen een isolerende functie, zodat de warmte zoveel mogelijk wordt binnengehouden. Maar dat betekent dat de warmte ook tijdens de zomer binnen blijft hangen. Die warmte wordt dan geabsorbeerd door de binnenmuren, de vloeren en het meubilair.”

“Die oververhitting leidt uiteindelijk tot het intussen wel bekende broeikaseffect. Feit is dat de airconditioninginstallatie in dit gebouw in ‘overdrive’ ging voordat de Umisol folie werd aangebracht. Met alle gevolgen van dien voor de energiefactuur.”

“De Umisol-folie vormt ook een degelijk alternatief voor de installatie van een airconditioningsysteem in gebouwen die daar nog niet mee zijn uitgerust”, stelt Stijn Sillis, van Glasfolies uit Sint-Niklaas, die de folie plaatste Deze thermische comfortoplossing zou dan ook de voorkeur moeten krijgen in gebouwen waarin airconditioning geen absolute noodzaak vormt.”

“Een ander belangrijk pluspunt is het feit dat de folie de isolerende eigenschappen van de beglazing verbetert en op die manier de warmtetoevoer van de zonnestralen tijdens de winter maximaliseert. En dat heeft dan weer gunstige gevolgen voor de verwarmingskosten. Ten slotte biedt de folie nog een ander voordeel: de zonnestralen worden niet meer op de schermen van de computers gereflecteerd.”

Ook voor particulieren

“Vanuit technisch oogpunt bekeken bestaat Umisol uit verschillende hoogwaardige gelamineerde lagen polyester, die worden geproduceerd met behulp van een innoverende sputtertechnologie”, klinkt het bij de CEO. “De film houdt 90 procent van de zonne-energie buiten en verlaagt op die manier de temperaturen in het gebouw tot 10°, zonder dat dit ten koste gaat van de optische helderheid van de ruiten. Met behulp van deze folie blijft de warmte ’s zomers buiten en ’s winters binnen en kunnen de kosten voor airconditioning en verwarming fors worden gedrukt.”

“Tegenwoordig krijgen we ook veel aanvragen van particulieren om de folie te kleven”, stelt de bedrijfsleider. “Dit vooral voor veranda’s, waar het met de steeds warmer wordende zomers bloedheet kan worden.”

De spiegelfolie van het bedrijf Umisol werd nu op 1.200 vierkante meter glas van AC De Zaat gekleefd, langs de oost – en zuidzijde. En op zo’n 300 vierkante meter glas van de bib. Op plaatsen waar de zon weinig overlast veroorzaakt, zoals de noordzijde van AC De Zaat, kwam er geen folie.

“De voorbije weken stelden heel wat inwoners zich de vraag wat er veranderd was aan het uitzicht van het AC. En die folie is dus het antwoord”, aldus schepen Maes.

Schepen Hugo Maes centraal met naast hem CEO Lumisol Luc Michiels (links) en Stijn Sillis van Glasfolies aan het AC mét de isolerende spiegelfolie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *