Politiecommissariaat wordt uitgebreid. “Met overdekte garages om wagens veilig te kunnen stallen”

TEMSE – Vanaf 21 juni start de bouw voor de uitbreiding van het politiecommissariaat aan de Nagelheetmakerslaan. Het is meteen één van de grote projecten van deze legislatuur voor het gemeentebestuur. Vooral de bureelruimte wordt uitgebreid. De korpschef vroeg al in 2014 extra ruimte voor de diensten.

“We krijgen steeds vaker af te rekenen met vandalisme en recent werd zelfs een GPS-tracker aangetroffen onder een anoniem voertuig van de recherche”
Korpschef Wim Pieteraerens

De politiezone Kruibeke-Temse is sinds 2004 gehuisvest in een gebouw aan AC De Zaat.

“Het is destijds gerealiseerd op basis van de toenmalige samenstelling van het korps maar intussen zijn er heel wat mensen bijgekomen”, zegt burgemeester Luc De Ryck (CD&V). Dat beaamt korpschef Wim Pieteraerens.

Nood aan bureelruimte

“Vanuit de optiek dat de politiezone zolang mogelijk autonoom moet kunnen blijven werken en de filosofie dat de politiezone groot genoeg is om alle problemen aan te kunnen en nog klein genoeg is om al onze pappenheimers te kunnen kennen, besliste het gemeentebestuur van Temse, samen met de politiezone Kruibeke-Temse om in te gaan op de vraag om het bestaande hoofdcommissariaat in Temse uit te breiden”, klinkt het bij korpschef Wim Pieteraerens

Het personeelsbestand van de politiezone werd de laatste jaren met zo’n tien procent uitgebreid. Het betreft vooral administratieve functies zodat de nood aan extra bureelruimte groot was en deze ruimte was er niet in het krap bemeten commissariaat. Het korps telt vandaag 120 medewerkers.

Het gebouw voldeed al geruime tijd niet meer aan de logistieke normen qua beschikbare vierkante meter die gelden voor medewerkers.

“Het percentage vrouwelijke medewerkers is de laatste tien jaar heel sterk toegenomen”, stelt de korpschef. “Hierdoor ontstond een zeer grote nood aan bijkomende kleed- en sanitaire ruimtes voor vrouwen. Ruimte die er niet was. Vergaderruimte stond ook hoog op ons verlanglijstje. De grootste zaal biedt slechts plaats aan 12 personen. Hierdoor moeten we steeds vaker uitwijken naar het administratief centrum.”

Uitwijken

”Om niet meer te moeten uitwijken naar de sporthal van Temse en onze technische en tactische oefeningen met en zonder (slag)wapen te kunnen doen was er nood aan een oefenzaal, een zogenaamde ‘Dojo’, in het commissariaat. Dit stelt ons in staat om in geval van acute noden veel sneller te kunnen schakelen en gebruik te kunnen maken van medewerkers die op dat moment in het commissariaat zijn en niet op een externe locatie.”

Er was grote nood aan een grote multifunctionele vergaderruimte/opleidingslokaal aangezien de grootste vergaderzaal in het commissariaat slechts aan 12 personen kan plaats bieden. Hierdoor moesten wij steeds vaker uitwijken naar de accommodatie van het administratief centrum van Temse voor zowel vergaderingen als voor opleidingen. Gelet op de coronapandemie, namen wij wekelijks meerdere vergaderzalen van het AC in beslag. Er waren ook geen moderne audiovisuele technieken aanwezig zoals smartboards, led-screens, lichtkranten en ingebouwd omroepsysteem.”

Ook voor het verhoor van minderjarigen zal de politie zich binnenkort niet meer moeten verplaatsen naar andere politiezones.

Steeds vaker vandalisme

“Al onze verhoorlokalen krijgen een upgrade op vlak van akoestiek en audiovisuele technieken om te voldoen aan de strengere normen. We voorzien daarbij ook een speciaal verhoorlokaal voor minderjarigen dat iets ‘cosier’ is ingericht.” Verder komt er in de planton een videowall. Binnenkort worden er immers 32 nieuwe camera’s geplaatst in Temse. Daarbij bereidt ook Kruibeke een cameradossier voor.”

Met de nieuwbouw zal men ook meerdere wagens binnen kunnen stallen.
“Door keuzes uit het verleden kunnen we momenteel geen enkele wagen binnen stallen en dat vormt een groot probleem. We krijgen steeds vaker af te rekenen met vandalisme en recent werd zelfs een GPS-tracker aangetroffen onder een voertuig van de recherche. Dat was toevallig ontdekt bij het schoonmaken van de wagen. We hebben geen idee hoe lang het er al aan bevestigd was maar het illustreert wel de noodzaak aan een afgesloten garage. De politiewagens van vandaag zijn rijdende kantoren met heel wat dure technologie aan boord.”

“Naast de personeelsuitbreiding kampten wij ook met de steeds strenger wordende normen inzake Salduz en de audiovisuele verhoren. Daarom moest het ganse concept herbekeken en hertekend worden. Zowel op vlak van akoestiek als van audiovisuele technieken moesten onze verhoorlokalen een upgrade krijgen.”

De bouw van de uitbreiding van het politiegebouw start op 21 juni en zou zowat 450 kalenderdagen duren. Daarbij werd met de aannemer afgesproken dat het commissariaat al die tijd veilig moet blijven functioneren. De investering bedraagt zowat twee miljoen euro.

De locatie waar de uitbreiding van het politiegebouw gerealiseerd wordt. vlnr.: Architecte Karolien Van Haute, politiesecretaris Veerle Van Raemdonck, korpschef Wim Pieteraerens en schepen Hugo Maes

 

Een simulatie van de nieuwe vleugel van het politiegebouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *