Eerste gevleugeld zebrapad in gebruik genomen in Temse

TEMSE – Op woensdag 9 juni stelde Temse haar eerste gevleugelde zebrapad voor. Dat is aangebracht aan de oversteekplaats in de Parklaan, gebruikt door ondermeer leerlingen van De Wijsneus.
Een ‘gevleugeld zebrapad’ is een zebrapad dat verlengd wordt tegen de rijrichting in. De witte strepen worden verlengd tot 7-8 meter Deze gevleugelde zebrapaden bieden als oversteekplaats meer veiligheid aan bijvoorbeeld schoolomgevingen in een zone 50, waar een 2×2-rijweg is.

“Dit jaar komt er nog een tweede gevleugeld zebrapad ter hoogte van de Wase Werkplaats in de Hoogkamerstraat”
Schepen Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA)

Zebrapaden zorgen ervoor dat iedereen veilig kan oversteken. Helaas zijn deze locaties ook zeer kwetsbaar. Zichtbaarheid, zowel voor als naast het voertuig, is één van de grootste risicofactoren. Door een gevleugeld zebrapad stopt het verkeer vroeger en krijgt het meer overzicht op de oversteekplaats. Dat is veiliger.

Gunstig effect op de veiligheid

De centrale oversteekplaats tussen de verhoogde middenberm wordt ook nog eens fysiek afgescheiden door omegabeugels. Dit zorgt ervoor dat voetgangers duidelijk geleid worden naar de drie meter oversteekzone.

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaf in 2019 de opdracht voor het uitwerken van een studie rond gevleugelde zebrapaden aan VIAS (Kenniscentrum voor Verkeersveiligheid). De studie maakte duidelijk dat na de aanleg van gevleugelde zebrapaden het aantal ernstige conflicten significant daalt en het een gunstig effect heeft op de veiligheid van de overstekende kwetsbare weggebruikers.

Tijdens de gemeenteraad van december 2020 stelde raadslid Bart Van Geyt (Open VLD)het Lokaal Bestuur Temse in kennis van deze studie, die op dat moment was afgerond. Het Lokaal Bestuur en in het bijzonder schepen van Mobiliteit Lieve Truyman verdiepten zich verder hierin.

Drukke as

“Als schepen van Mobiliteit vond ik dit een heel goed voorstel, waarbij we samenwerken aan een veiliger Temse. Er zijn in Temse een aantal oversteekplaatsen die extra bescherming kunnen gebruiken. Samen met de dienst Mobiliteit, Technische Dienst en de Lokale Politie hebben we dit voorstel ter harte genomen en kwamen we snel tot deze locatie in de Parklaan.”

“Deze oversteekplaats maakt deel uit van een ontsluitingsweg naar de Krijgsbaan (N419), maakt de verbinding met de school ‘De Wijsneus’ en ligt op een drukke as, waar in de ochtend- en avondspits veel verkeer passeert, richting station.”, aldus Lieve Truyman, schepen van Mobiliteit.

Grotere bescherming

Er komt nog een tweede gevleugeld zebrapad ter hoogte van de Wase Werkplaats in de Hoogkamerstraat. Daar wordt het zebrapad veelvuldig gebruikt door kwetsbaardere werknemers van de Wase Werkplaats, die van de oversteekplaats gebruik maken om de bushaltes veilig te bereiken. De realisatie van dat gevleugeld zebrapad kadert in de werken die nu bezig zijn in de Hoogkamerstraat voor een veiligere fietsverbinding tussen Temse en Sint-Niklaas.

“Het stemt me bijzonder tevreden dat het voorstel ter harte werd genomen en dat hiermee onmiddellijk actie werd ondernomen door de diverse diensten. Het eerste gevleugeld zebrapad in Temse biedt direct een grotere bescherming voor de schoolgaande jeugd, pendelaars en inwoners uit de buurt”, aldus Bart Van Geyt.

Gevleugelde zebrapaden bieden als oversteekplaats meer veiligheid aan bijvoorbeeld schoolomgevingen”, aldus gemeenteraadslid Bart Van Geyt (links) en schepen Lieve Truyman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *