Provincie steunt behoud Boelwerfkraan

TEMSE/GENT – Enige tijd geleden werd bekend dat de gemeente de Boelwerfkraan op de Zaat willen laten declasseren. Ondertussen werd er een platform opgericht onder titel ‘Scheepsbouwers en hun kraan’ en werd een petitie opgestart voor het behoud ervan.
Tijdens de jongste prvincieraadszitting hield provincieraadslid Peter Hertog(Vooruit) tijdens de jongste provincieraadszitting een warm pleidooi voor het behoud van de Boelwerfkraan. Député Vervliet (N-VA) stelde dat ook de provincie voorstander was.

“De kraan op de voormalige terreinen van Boelwerf is een eerbetoon aan het roemrijke scheepsbouwverleden van de gemeente Temse. Ze is sinds 2004 beschermd en vanaf 2009 is zij bouwkundig (industrieel) erfgoed”, stelt politica Magda De Meyer namens het platform. “De gemeente Temse heeft onlangs laten weten dat de kosten voor renovatie te hoog op liepen en dat ze de declasseringsprocedure hadden ingezet.

Het gaat hier volgens de initiatiefnemers over Vlaams erfgoed naar het voorbeeld van de geklasseerde havenkranen van het MAS aan de Scheldekaai in Antwerpen.

“Wat in Antwerpen kan moet ook in Temse kunnen’ klinkt het. “Mede als eerbetoon aan de duizenden Boelwerfarbeiders die mee de sociale geschiedenis van ons land hebben geschreven. De petitie telt op enkele weken tijd meer dan 1600 handtekeningen.”

“Ook de provincie sprak zich uit pro behoud van de kraan. Gedeputeerde An Vervliet (NVa) zei uitdrukkelijk dat ze niet betrokken waren in de démarche van de gemeente om de declassering aan te vragen”, stelt De Meyer. “Ze zei verder dat de provincie voorstander is van het behoud van de kraan als laatste verticale getuige van een rijk verleden en ze noemde het een ‘visueel en emotioneel verlies’ als de kraan zou verdwijnen . ”

“De gedeputeerde besloot dat de provincie bereid is om hun kennis en expertise i.v.m. erfgoed ter beschikking te stellen om tot een werkzame oplossing te komen. Ze ging ook bekijken in hoeverre beroep zou kunnen gedaan worden op de provinciale subsidiepot voor gemeentegrensoverschrijdende erfgoedprojecten.”

De petitie is terug te vinden via deze link

 

Ondertussen werd er een platform opgericht onder titel ‘Scheepsbouwers en hun kraan’

 

Een gedachte over “Provincie steunt behoud Boelwerfkraan”

  1. Het is toch maar normaal om dit herinnerings monument te behouden! Open VLD toont minachting voor de arbeiders van de Boelwerf. Het alternatief van de Open VLD jongeren is er helemaal over.Hallo cd&v, bent u er nog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *