Ooit was het een statige tandartsenpraktijk, maar nu maakt ‘spookhuis’ plaats voor appartementen

Exclusief de laatste foto’s voor de afbraak bij jouw favoriete webkrant

TEMSE – Een zwaar gevandaliseerde villa tegenover het station van Temse wordt deze maand nog gesloopt om plaats te maken voor achttien appartementen. “Als je ergens moet verdichten met appartementsgebouwen, dan is het hier wel”, klinkt het bij de ontwikkelaar en makelaar.

“Het pand is te verwaarloosd om er nog iets mee te kunnen doen”
Kris Vriesacker en Bram Thyssen

Een spookhuis wordt de villa in de Parklaan wel eens genoemd. De met groen overwoekerde voormalige tandartspraktijk past inderdaad perfect in een griezelfilm. De villa is populair bij urban explorers, mensen die verlaten gebouw bezoeken en fotograferen, maar ook bij minder respectvolle bezoekers.

Het al zeker tien jaar leegstaand gebouw viel ferm ten prooi aan vandalisme: overal ligt afval en muren zijn besmeurd met graffiti. Eén kamer is zelfs volledig zwartgeblakerd na brandstichting in 2018.

Overal in de woning ligt afval

Ooit was het de bedoeling om in samenspraak met de gemeente het stuk grond na afbraak van de villa in een aantal bouwpercelen te verdelen maar dat idee heeft men laten varen.

Verwaarloosd

Het gebouw maakt plaats voor een nieuwbouw met achttien appartementen.

“Als je ergens moet verdichten met appartementsgebouwen, dan is het hier wel”, zeggen ontwikkelaar Kris Vriesacker van Bever Ontwikkeling en projectverantwoordelijke Bram Thyssen van Era Vastgoedmakelaars. “Het station van Temse ligt aan de overkant en de N16 en A12 zijn vlakbij.”

Van de glorie van toen is niets meer terug te vindenHet nieuwe gebouw telt drie bouwlagen en zal haaks staan op de rijweg.

“Oorspronkelijk zou het gebouw evenwijdig gebouwd worden met de straat maar dan bekom je weer een grijze blok, met enkel zicht op het station. Daarom kozen we ervoor om het gebouw haaks te plaatsen. Zo ziet men vanop de rijweg een deel groen van de tuin en zijn de terrassen zuidgericht.”

De terrassen hebben een oppervlakte van 14 tot 21 vierkante meter.

“Door corona krijgen we appartementen met terrassen waar slechts een tafel en twee stoelen kan staan amper verkocht”, vertelt Bram Thyssen van Era.

Ooit was het een statige tandartsenpraktijk, maar nu maakt ‘spookhuis’ plaats voor appartementen: “Het pand is te verwaarloosd om er nog iets mee te kunnen doen”

De villa, ook gekend als Maison Du Cerf, stamt uit 1922. Veel Temsenaren kennen het nog als tandartspraktijk die werd open gehouden door dokter Bracke. Restanten van de tandartsstoel liggen nog op de grond.

Binnen blijft er weinig over van de tandartspraktijk

“Het huidige gebouw is iets dat ze vandaag niet meer maken”, erkennen Vriesacker en Thyssen. “Maar we gooien het toch plat. Het is te lang verwaarloosd geweest om er nog iets mee te kunnen doen.”

Beschermde bomen

De afbraakwerken begonnen op maandag 7 juni en duren tot einde juni. Ook het meeste groen verdwijnt.

“Volgens de landschapsarchitect zijn er slechts drie waardevolle bomen”, klinkt het. “Het groen is verwaarloosd geweest. We planten wel nieuwe bomen, zodat er een groenscherm ontstaat voor de buren.”

De oplevering is voorzien voor einde 2022. De helft van de appartementen is trouwens al verkocht.
“Er is wel degelijk nog een hele grote vraag naar dit soort appartementen in deze prijsklasse”, klinkt het

Meer foto’s, klik hier

Projectverantwoordelijke Bram Thyssen van Era (links) en ontwikkelaar Kris Vriesacker van Bever Ontwikkeling bij het gebouw. Eind juni is het helemaal verdwenen.
Het gebouw zal haaks op de rijweg staan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *