Oud politiegebouw krijgt nieuwe invulling

Renovatiewerken beginnen nog dit jaar

TEMSE – Binnenkort start de verkoop van de appartementen van het woonproject in het oud-politiegebouw in de Kasteelstraat. Eigenaar én realisator Youstone uit Beveren combineert er de renovatie van het herenhuis met een nieuwbouw.
Nog dit jaar starten de werken aan het verloederde herenhuis en zullen er appartementen in onder gebracht worden. De oplevering van het project is gepland voor midden 2023.

“De oude verhoorkamer wordt weliswaar een slaapkamer, maar dat zal je er niet in terugzien”
commercieel verantwoordelijke Diego Laureys.

De ontwikkelaar wil zoveel mogelijke oude elementen behouden

Het herenhuis uit de tweede helft van de negentiende eeuw is de vroegere woning van Dionysius Andries, oud-burgemeester en oprichter van textielbedrijf Dacca. In de jaren 1980 werd het een politiekantoor, maar daar merk je na de renovatie niets meer van.

“De oude verhoorkamer wordt weliswaar een slaapkamer, maar dat zal je er niet in terugzien”, zegt commercieel verantwoordelijke Diego Laureys. “De cellen zitten dan weer in een bijgebouw dat wordt afgebroken.”
Het pand in de Kasteelstraat stond al leeg sinds de verhuis van de politiediensten naar Administratief Centrum de Zaat in 2006.

In 2018 werd het aangekocht door de huidige eigenaar: vastgoedontwikkelaar Youstone uit Beveren.

De voormalige Dacca-fabriek vormt het industiële kader van ons project”, schetst commercieel verantwoordelijke Diego Laureys. “De directeurswoning is een ijkpunt vanop de Scheldebrug.”

“Wij combineren graag de renovatie van oud patrimonium met nieuwbouw”, klinkt het. “Nieuw leven blazen in een oude site, dat is de stempel van Youstone. Daarbij worden ondermeer de gevels van het herenhuis in hun ware glorie hersteld. Voor de gemeente moest trouwens enkel maar de voorgevel behouden blijven maar ze appreciëren enorm dat we het gebouw bewaren en een volledige renovatie doen.”

Het woonproject krijgt de naam ‘Juut’.

Ook de monumentale voordeur blijft fungeren als hoofdingang

“dit is een verwijzing naar het textielbedrijf Dacca dat hier gevestigd was en de eerste jutespinnerij op het Europese vasteland was”, aldus Laureys. “En Juut is ook de ludieke Nederlandse bijnaam voor een politieagent.”

Het herenhuis uit de tweede helft van de negentiende eeuw is de vroegere directeurswoning van Dionysius Andries, oud-burgemeester en oprichter van textielbedrijf Dacca. In de jaren 1980 werd het een politiekantoor, maar daar merk je na de renovatie niets meer van.
“De oude verhoorkamer wordt weliswaar een slaapkamer, maar dat zal je er niet in terugzien”, zegt Laureys. “De cellen zitten dan weer in een bijgebouw dat wordt afgebroken.”

Negentien appartementen

Het herenhuis krijgt dus een volledige renovatie met behoud van voor – en achtergevel. De renovatie zal pittig zijn, want het gebouw is zwaar verloederd. Begin 2020 raakte het dak zwaar beschadigd door stormweer.

“De monumentale inkomhal zal ook in de toekomst de entreefunctie bekleden van het ganse project”, stelt Laureys. “En krijgt dus een prominente plaats in het geheel. Het interieur met ondermeer molures en de schoorsteenmantels blijven zoveel als mogelijk behouden, alsook de majustueuze plafonds tot 4.50 meter hoog.”

Het nieuwere gedeelte rechts van het herenhuis, met ondermeer de toegang tot de Daccasite, en de ondergrondse parkeerplaatsen, wordt afgebroken en maakt plaats voor een nieuwbouw.

Zo zullen de appartementen er uit zien

Bijna energieneutraal

“In totaal realiseren we 19 appartementen, met een mix met één tot drie slaapkamers, met 17 private parkeerplaatsen en één deelparking voor twee wagens om aan ratio van 1 op 1 te komen. De ondergrondse privé- parking is bereikbaar met een autolift. De prijzen van de appartementen beginnen vanaf 179.000 euro, een penthouse met zicht op de Schelde kost 424.500 euro.”

“Nagenoeg alle appartementen, zowel langs de Kasteelstraat als in het binnengebied, zijn zogenaamde doorzon-types met lichtinval in de leefruimtes, zowel vooraan als achteraan. De nieuwbouwvolumes worden allemaal bijna energieneutraal (BEN) met warmtepompen en overal, ook in het oude gedeelte, vloerverwarming.”

Op 19 en 20 juni start Huyzen Vastgoed uit Beveren met de verkoop. Dit met infodagen en een event op de site.

“Wij combineren graag de renovatie van oud patrimonium met nieuwbouw”, zegt Diego Laureys

Ook aan de achterzijde van het gebouw komt een nieuwbouw (links)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *