Bewoner hekelt rioleringswerken van gemeentepersoneel.

TEMSE/TIELRODE – Op een perceel aan het kruispunt van de Hogenakkerstraat en de Oude Heirbaan in Tielrode, in de volksmond bekend als de Kettermuit, worden binnenkort drie nieuwbouwwoningen opgericht worden.

Een bewoner uit de buurt is niet tevreden met de wijze waarop de gemeentelijke technische dienst de aansluiting voor de riolering realiseert.

“Ik vind het jammer dat deze persoon onze personeelsleden een verwijt van onbekwaamheid naar het hoofd slingerde”
Schepen Hugo Maes

“Momenteel is de procedure voor de bouwvergunningen nog lopende, toch is de gemeente vorige maand al langs geweest voor de aansluiting op de riolering”, stelt de bewoner, die liever niet met naam vernoemd wordt.

Hoogste punt van het Waasland

“Na twee dagen graven zijn de gemeentearbeiders er nog niet in geslaagd om zelfs één van de drie aansluiting te realiseren. Ondanks dat de rioolbuis onder de berm zit, hebben ze wel een stuk uit de rijbaan weggenomen en staat daar ondertussen al vier weken signalisatie en is zo een vrij gevaarlijke situatie gecreëerd”, klinkt het.

“Ondertussen is daar een bemaling met dieselpomp geplaatst om de grondwerken te kunnen realiseren. Ondanks dat de Kettermuit één van de hoogste punten van het Waasland is, is daar steeds een relatief hoge grondwaterstand. Deze winter stond het grondwater op nauwelijks 70 cm., in de zomer daalt dat doorgaans naar 2 à 3,5meter.”

Als men deze werkzaamheden bijvoorbeeld een drie maanden later gepland had dan konden de aansluitingen met de vingers in de neus gerealiseerd worden. Zou ik dit verkwisting van ons belastinggeld mogen noemen”, hekelt de buurtbewoner. “In tijden dat er zoveel over de grondwaterstand te doen is, zou een betere planning dit kunnen voorkomen.”

Verzakking

Hugo Maes (CD&V), als schepen van ‘Werken in eigen Regie’ bevoegd voor de gemeentelijke Technische Dienst is teleurgesteld dat de betrokken inwoner, zijn grieven niet uit, bij de eindverantwoordelijken voor deze werken, in dit geval De Watergroep.”

“Ik wil toch even alles in de juiste context plaatsen”, stelt Maes. “Een omgevingsvergunning tot het bouwen van respectievelijk twee woningen in halfopen bebouwing en één woning in gesloten bebouwing werd afgeleverd door het lokaal bestuur op 29 maart van dit jaar.”

“Het is onze Technische Dienst (TD), afdeling Wegen, die de rioolaansluiting komt uitvoeren in opdracht van de Watergroep en met aanwijzing waar de riolering ligt. In het verleden hebben we binnen onze TD deze dienst ontwikkeld. Vroeger kon de bouwheer zelf dit werk uitvoeren of een aannemer aanspreken voor een rioolaansluiting. We stelden toen vast dat er vele aansluitingen waren die niet op een professionele manier werden uitgevoerd met alle gevolgen van dien. Een zuiger of verzakking deed zich dan voor in het wegdek en om dit op te lossen werd onze Technische Dienst opgeroepen voor herstelling. Dus beter dit werk van de eerste keer zelf uitvoeren.”

Verwijt van onbekwaamheid
“Het is ook de Watergroep die vastgesteld heeft dat er eerst een bronbemaling diende te gebeuren. Hiervoor dient eveneens een vergunning te worden aangevraagd. Deze droogzuiging wordt rechtstreeks gefactureerd aan de Watergroep en de kosten voor de aansluitingswerken aan de riolering door onze diensten worden ook doorgerekend naar de Watergroep toe”, stelt Maes.

“Ik vind het jammer dat deze persoon onze personeelsleden is komen lastig vallen en hen een verwijt van onbekwaamheid naar het hoofd slingerde. Ik vind het ook triestig dat betrokkene zijn frustraties kwijt wil door een schrijven naar de pers te doen in plaats van de verantwoordelijken, in dit geval De Watergroep, aan te spreken. Maar misschien zit Corona hier voor iets tussen”, besluit de schepen.

“Er staat daar ondertussen al vier weken signalisatie en zo is een vrij gevaarlijke situatie gecreëerd”, klinkt het bij de bewoner.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *