Plein aan nieuwbouw WZC De Reiger krijgt groene invulling waar de hele buurt kan van meegenieten.

 

Eind 2022 moet ontmoetingsplaats af zijn

TEMSE – Het plein aan de vernieuwde zorgcampus van Temse wordt groener dan gepland. De realisatie ervan komt alweer wat dichterbij. Woensdag werd de bodemplaat van de parkeergarage onder het plein gegoten. Een eerste stap in de goede richting.

De eerste plannen voor een nieuwbouw van het woonzorgcentrum in het centrum van Temse dateren al van 2007. In 2018 werd de omgevingsvergunning aangevraagd.

Geen donkere put

In augustus 2020 werd de parking tussen woonzorgcentrum De Reiger en de Clement D’hooghelaan al afgesloten. De bouwput die er nu is, wordt binnenkort een plein, aan de noord- en westzijde omsloten door twee nieuwe gebouwen van het woonzorgcentrum. Daarin komen ondermeer 128 kamers van De Reiger. Het oude gebouw wordt deels afgebroken, de hoogbouw, achteraan rechts op de site, blijft behouden en bevat in de toekomst vooral assistentiewoningen.

De architecten maakten voor de site gebruik van de natuurlijke terreinhelling. Het gelijkvloers van De Reiger ligt iets meer dan drie meter hoger dan de Clement D’hooghelaan. De zogenaamde ‘ondergrondse’ parkeergarage ligt dus gelijk met de straat. Daardoor zal de parking geen donkere put zijn maar zal het door enkele openingen profiteren van natuurlijke lichtinval en heeft men zicht naar buiten. Wat ook weer goed is voor de sociale controle.

Niet afgesloten van dorp

Tot voor de werken was het plein een parking met weinig groen. Het plein op het parkingdak was volgens de oorspronkelijke plannen ook meer verhard.

“Maar dat was een ontwerp uit het verleden”, zeggen projectarchitect Thomas De Roeck en schepen voor Patrimonium Hugo Maes (CD&V). “Ondertussen groeide het ecologisch bewustzijn en het besef dat we geen nood hadden aan een gigantisch leeg evenementenplein. Daarom besloten we om bovenop de parking een zogenaamd groendak te maken.”

Het 4.000 vierkante meter grote plein wordt opgesplitst in drie delen. Vlak voor de ingang van de cafetaria van het woonzorgcentrum komt een evenementenplein met een capaciteit voor een kleine 800 personen.

“Daar kunnen kleine optredens of een bloemenmarkt plaatsvinden”, vervolgt De Roeck. “Uiteraard is er ook plaats voor een groot terras. Aanpalend voorzien we enkele petanquebanen. De rest van het plein zal een groen karakter krijgen. Er komen drie grote borders met struiken, grassen en zelfs bomen.”

“We willen de groenzone ook beleefbaar maken. We denken aan pakweg eetbare planten, een blotevoetenpad of speelprikkels”, stelt De Roeck. Dat past bij de visie om de bewoners van De Reiger en andere bewoners uit de gemeente te laten samenkomen. Dankzij het groen plein zullen de bewoners van de Reiger in hyperactie kunnen gaan met bezoekers van het plein. De Reiger mag niet afgesloten zijn van het dorp.”

Diverse toegangen naar de site

De afwerking van het plein en één van de nieuwbouwen van het woonzorgcentrum zijn klaar in december 2022. Daarna start men aan de tweede nieuwbouw, in de jaren daarop volgt de rest van de site.

Het plein zal niet enkel vanuit de Clement D’hooghelaan bereikbaar zijn. Ook vanuit de Gasthuisstraat komt er binnen enkele jaren wellicht een doorsteek. Daarvoor moet wel nog een deel van voormalig ziekenhuis De Pelikaan afgebroken worden. Als de mogelijkheid er is zou men ook een toegang willen maken naar de site vanuit de Vooruitgangstraat en de Volksplaats. Maar dat is nog toekomstmuziek.

In de parking zal plaats zijn voor 135 wagens en zullen ook drie fietsbergingen gerealiseerd worden.

Schepenen Hugo Maes (CD&V) en Patrick Vermeulen  (Open VLD) en Karel Fonck, hoofd technische dienst van het OCMW aan de nieuwe ondergrondse parking in aanbouw
Het 4.000 vierkante meter grote publieke plein wordt opgesplitst in drie delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *