Grootste dumplingfabriek van Europa staat in het Waasland

Nieuw bedrijf wil mensen warm maken voor de authentieke Chinese eetcultuur

TEMSE/LOKEREN – Op de hoek van de Spinnerslaan en de Kaarderslaan, in industriezone de Rozen, in Lokeren is dezer dagen het bedrijf Eventica ‘Eurodumpling’ aan het proefdraaien. Door de coronacrisis wel zes maanden later dan voorzien.

Men produceert er dumpling, de gekende stukjes deeg rond een vulling, de zogenaamde dimsum, die men kan eten in Chinese restaurants en te koop zijn in Aziatische winkels. CEO is Tony Nai, eigenaar van enkele horecazaken in Temse.

“Dumplings zijn heel populair in de Chinese eetcultuur”, stelt Tony Nai. “Ze worden ook tijdens speciale gelegenheden gegeten, bijvoorbeeld tijdens de viering van Chinees nieuwjaar. De dumpling staat symbool voor financiële voorspoed omdat de vorm lijkt op goudklompen of zilverstaven.”

Eventica maakt deel uit van het Chinese bedrijf Meirun, uit de kustprovincie Jiangsu, gelegen in het noordwesten van China, ten noorden van Shangai, dat in 2007 werd opgericht. In 2019 werden de eerste stappen gezet om een filiaal op te richten in België samen met bedrijfsleider Tony Nai uit Temse. Hij is ook eigenaar van oosters restaurant De Sampan, hotel Temse en taverne-restaurant Kaai 22 in Temse.

Chinese eetcultuur

Meirun is de hoofdaandeelhouder van het bedrijf, Tony Nai is één van de andere kleinere investeerders en de CEO van de dumplingfabriek. Men investeerde drie miljoen euro in het project.

“Momenteel zijn er gelijkaardige bedrijven in Groot-Brittanië, Polen en Italië”, vertelt Tony. “Hier in België bestond dit nog niet, dus dit was eigenlijk het spreekwoordelijke gat in de markt. De dumplings die momenteel verkrijgbaar zijn in ons land komen meestal uit Thailand.”

“Het is onze missie om mensen warm te maken voor ons product en de authentieke Chinese eetcultuur”, klinkt het bij Nai. “We richten ons niet enkel op de Aziatische markt maar ook op inwoners van de EU en ons eigen land.”

Voor de productie wordt ook samengewerkt met lokale bedrijven.

Acht ton

“Zo wordt de bloem die we gebruiken voor het deeg aangekocht bij de Molens van Temse, het vlees voor de vulling wordt geleverd door Lokerse bedrijven zoals Q-Food en Audenaert en ook met Hamboerke hier uit Lokeren hebben we een samenwerking opgezet. De groenten worden geleverd door Vawi uit Antwerpen.”, vertelt de CEO. “Als we in volle capaciteit zullen produceren hebben we drie ton vlees per dag nodig. Onze fabriek beschikt over productiecapaciteit van acht ton dumplings per dag met één productielijn. Dat zijn zowat 400 000 stuks per dag. Momenteel vervaardigen we zowat één ton.”

De dumplings worden op geavanceerde productielijnen vervaardigd.
“Ze worden meteen na productie in een diepvriestunnel ingevroren op -30° zodat de versheid en kwaliteit van het product gewaarborgd blijft”, doet Tony Nai uit de doeken.

“Het assortiment bestaat uit zeven verschillende soorten dumplings. Rundvlees, varkensvlees en kip in combinatie met selder, bieslook, champignons en Chinese kool. In de toekomst willen we het gamma ook uitbreiden met twintig andere smaken zoals Peking-eend-dumplings, dumplings met scampi’s en vegetarische dumplings”, klinkt het.

IFS certificaat

“Momenteel wordt er vooral geproduceerd voor groothandelsbedrijven die leveren aan Chinese restaurants en Aziatische winkels. Maar we willen ook onze producten aan de man brengen in de grote supermarkten zoals Delhaize en Colruyt.”

Daarvoor moet men wel in het bezit zijn van de International Food Standard (IFS), een certificaat dat de standaard is op het gebied van voedselveiligheid.

“Momenteel brengen we alles in orde om dat certificaat te behalen”, aldus Nai. “Uiteraard worden de dumplings nu al vervaardigd volgens de Europese normen betreffende voedselveiligheid en hygiëne maar om te mogen leveren aan de grote winkels moet men dus in het bezit zijn van dat extra IFS certificaat.”

“Voor de consument is de bereidingswijze eenvoudig”, stelt hij. “Dumplings kunnen in zowat 7 à 10 minuten gekookt worden of gestoomd en gebakken in zowat 10 à 15 minuten.”

“Momenteel zijn we aan het proefdraaien en stellen we twaalf personeelsleden te werk. Dit kan op termijn uitgebreid worden naar twintig, waarbij we nog een extra productielijn kunnen opstarten. We kijken er naar uit om ons product binnenkort op de Europese markt te brengen”, besluit Tony Nai.

Meer foto’s, klik hier

“In volle capaciteit kunnen we 400 000 stuks dumpling per dag produceren”, aldus CEO Tony Nai