“Vooral het gevoel van opluchting overheerst”

Yannick Massin van Hairtist Academy is blij om opnieuw open te gaan

TEMSE – Nu de kappers mogen openen op 13 februari kan men ook in Temse de nodige voorbereidingen treffen. Bij Hairtist Academy in de Kasteelstraat overheerst vooral het gevoel van opluchting.

De andere niet-medische contactberoepen zoals tattooshops moeten nog even geduld hebben. Escobar van de gelijknamige tattoostudio in de Sint-Amelbergalaan kijkt voorzichtig uit naar de opening.

Net zoals bij heel wat andere kapsalons kijkt men ook bij Coiffure Joëlle op de Zaat erg uit om opnieuw klanten te verwelkomen.

Opluchting

“Vanaf vandaag (zaterdag red.) zal ik alle klanten die sinds begin november een afspraak hadden persoonlijk opbellen”, vertelt zaakvoerster Joëlle Heirwegh. “Zodat we onmiddellijk samen kunnen afspreken en plannen. De mannen hebben een streepje voor aangezien deze bewerkingen minder tijd nemen en we ook boven plaatsen te benutten hebben. Iedereen komt echt aan de beurt en we zullen ook 6 op 7 open doen om iedereen zo snel mogelijk te bedienen maar iedereen opbellen zal meerdere dagen duren.”

Bij Yannick Massin van kapsalon Hairtist Academy in de Kasteelstraat overheerst vooral een gevoel van opluchting.

De zaak, die naast een kapsalon ook een opleidingscentrum is voor kappers die werken met producten van het merk Keune, opende vorig jaar in maart de deuren.

De echtgenoot van Yannick heeft net naast de deur, in het zelfde gebouw een conceptstore met Italiaanse specialiteiten en catering.

Steun van de overheid

“De week na onze opening ging de eerste lockdown in en moeten we plots de deuren van ons kapperszaak sluiten”, oppert Yannick. “Dat was letterlijk een serieuze streep door de rekening. ’t Was ook een dubbel gevoel. We zijn een conceptzaak dat bestaat uit meerdere onderdelen. Het kapsalon, het opleidingscentrum en de Italiaanse catering. Ons salon moest sluiten maar de Italiaanse kant mocht openblijven. Terwijl we voor de regering in theorie open waren. Maar door de sluiting van ons kapsalon viel onze omzet terug op vijftig procent. Terwijl rekeningen en leningen die we waren aangegaan om de zaak te kunnen opstarten bleven doorlopen. En steun van de overheid was miniem.”

Op 18 mei mocht het kapsalon mits de nodige maatregelen dan opnieuw open.
“Op zich waren die maatregelen hier met de grootte van onze zaak makkelijk op te volgen”, klinkt het.
Maar dan moesten we op 1 november opnieuw de deuren dichtdoen. En dat was meteen weer een domper. Want de feestperiode komt dan in zicht en dat is ook voor kappers de beste periode van het jaar. Dan hoopt men dat de sluiting van eerder in het jaar een beetje kan gecompenseerd worden tijdens de feestdagen. Maar dat bleek dus niet te kunnen. En dan denkt men dat de overheid wel zal bijspringen maar dan blijkt dat weer hetzelfde verhaal als eerder tijdens het jaar te zijn, tot op heden niks van steun.”

Temperatuurverschil

“Daarom ben ik erg blij dat we opnieuw mogen open gaan. De maatregelen waar we rekening mee moeten houden zijn praktisch identiek als voor de lockdown. Eén van de regels om ramen en deuren open te zetten geeft mij wel een dubbel gevoel. Zorgen voor voldoende verluchting, begrijp ik, maar het is ten eerste niet aangenaam, zeker als de klanten hiet met nat haar zitten. En voor de behandelingen zoals het kleuren kan een temperatuurverschil nefast zijn.”

Maar naast de regels is het voor mij persoonlijk vooral een gevoel van opluchting dat overheerst, yes we mogen opnieuw open !!!”

De toeloop voor afspraken is sinds vrijdagavond ook bij Hairtist Academy gigantisch.

“Daarom heb ik er voor gezorgd dat de openingsuren de komende weken uitgebreid worden. Zo zal men ook op zondag terecht kunnen”, vertelt Yannick. “De kapperszaak is zowat 44 vierkante meter groot, dus, met de regel van één klant per tien vierkante meter zou ik eigenlijk vier klanten tegelijk mogen ontvangen. Maar ik ga dat niet doen. Ik werk alleen en het is niet de bedoeling dat de klanten hier te lang moeten wachten.”

Lichtpuntje

Naast de kappers mogen de andere niet medische contactberoepen op 1 maart de deuren openen.

Tattoostudio Escobar uit de Sint Amelbergalaan is er één van. Alhoewel hij denkt dat het nog niet zeker is dat men dan de deuren zal mogen openen.

“Ik denk dat we eeuwig discussie kunnen voeren over de vele tegenstrijdige maatregelen. En dat al een jaar lang”, klinkt het. “Maar we zijn als tattooshop blij voor de kappers die dan toch al terug aan de slag kunnen. Elke mens die terug zijn job kan doen is een lichtpuntje in een donker land vol faillissementen. Ik ga maart nog niet in mijn agenda zetten vermits de overheid van links naar rechts springt maar kijk er wel voorzichtig naar uit.”

Een afspraak maken bij Hairtist Academy ? klik hier

 

Yannick Massin is blij om opnieuw de deuren te openen

 

Bij tattoostudio Escobar kijkt men voorzichtig uit naar de opening