Politie ziet sterke stijging van overtredingen tegen de coronaregels

TEMSE – De voorbije twee weken was er een aanzienlijke stijging van overtredingen tegen de corona maatregelen. Ook het aantal ruzies en huiselijk geweld nam toe. Dat bleek tijdens de bijeenkomst van de Veiligheidscel.

De Lokale Politie noteerde de voorbije twee weken 45 coronagerelateerde procent vast. Ook het aantal onderlinge twisten, ruzies en huiselijk geweld nam toe (stijging van 25 %). De Politie ontving meldingen van sommige warenhuizen en markttoezichters dat de maatregelen minder nauwgezet worden opgevolgd: er wordt gewinkeld in grotere groepen, zonder mondmasker of ontsmetting, met vaak verwijten naar toezichters en kassiersters.
Vorige week deed het personeel van de lokale Aldi vestiging hier via uw favoriete webkrant nog een oproep aan de klanten om de regels te blijven volgen.

Wat het personeel van de hulpdiensten betreft, waren in de voorbije 2 weken geen nieuwe besmettingen bij de politie, wel 3 bij de brandweer.

Het aantal coronabesmettingen in Temse gaat geleidelijk in dalende lijn, wat overeenstemt met de algemene trend in Vlaanderen. Op de bijeenkomst van de Veiligheidscel op 4 februari deelde dokter Nobels (Huisartsenkring) de coronacijfers van de voorbije twee weken mee:

43 nieuwe besmettingen in de week van 25 januari (tegenover 48 in de week van 11 januari)

19 positief geteste burgers van 1 tot 4 februari, met een stijging bij de minderjarigen

Vanuit de medische component kwam het goede nieuws dat het aantal ziekenhuisopnamen daalt. Corona-uitbraken komen wel steeds meer voor in scholen.

Vaccinatie

Het Lokaal Bestuur duidde Irjen Rasschaert van Sociale Zorg aan als projectleider Vaccinatie Temse. Zij werkt samen met collega’s van de stad Sint-Niklaas en de eerstelijnszone om er het plaatselijk vaccinatiecentrum in ’t Bau-huis op te starten voor het vaccineren van inwoners van Temse en de stad. Na de zorgverstrekkers zullen de 65-plussers en de risicogroepen een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren.

Net als andere gemeenten werkt Temse een aanbod uit aan vervoersmogelijkheden, helpdesk en ondersteuning van de bevolking. Alle info daarover zal gebundeld worden in een infobrochure Vaccinatie Temse-Sint-Niklaas, die huis-aan-huis bedeeld zal worden.

Woonzorgcentra

Positief nieuws vanuit Huize Vincent: het woonzorgcentrum is weer coronavrij. Er wordt uitgekeken naar versoepelingen van de bezoekregeling vanaf 22 februari, indien de hogere overheid dit toelaat.

In WZC ’t Blauwhof deed zich 1 nieuwe besmetting voor, in De Reiger géén.

Onderwijs

In het vrij onderwijs testten in januari 5 leerlingen en 4 personeelsleden positief. Door corona, de quarantaineplicht en andere ziekteafwezigheden was ca. 15 % van het personeel afwezig en vervanging bleek moeilijk te vinden.

In de enige middelbare school (Gemeenschapsonderwijs) in Temse doken enkele nieuwe besmettingen op.

Handhaving quarantaineplicht

Het Lokaal Bestuur en de Politie startten op 25 januari met de handhaving van de quarantaineplicht. De betrokkenen worden telefonisch gecontacteerd en gevraagd naar de reden van hun quarantaine en de nood aan zorg. Na de 2de oproep zonder beantwoording gaat de Politie op huisbezoek. De werkwijze verloopt intussen vlot: dagelijks worden inwoners opgebeld op basis van de lijsten uit de Zorgatlas.

Maatregelen Lokaal Bestuur

Op basis van de cijfers van de voorbije weken adviseerde de Veiligheidscel om de maatregelen in Temse te behouden.

Het nieuwe burgemeestersbesluit dateert van 1 februari.
En kan u bekijken op onze Sociale mediakanalen’

De Veiligheidscel vergadert opnieuw op donderdag 25 februari.

De Politie ontving meldingen van sommige warenhuizen dat de maatregelen minder nauwgezet worden opgevolgd:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *