Gemeentebestuur wil tegen 1 maart 2021 bewonerskaarten invoeren

Nieuw parkeerplan voor het centrum met inperking ‘Betalend Parkeren‘ en uitbreiding van ‘Blauwe Zone’

TEMSE – Begin volgend jaar rolt het gemeentebestuur een nieuw parkeerplan uit. De zones voor betalend parkeren worden fors ingekrimpt en worden vervangen door blauwe zones. Ook worden de lang beloofde bewonerskaarten geïntroduceerd.

Vanaf 1 maart wil het gemeentebestuur een nieuw parkeerbeleid lanceren.

Met dat gloednieuwe parkeerplan zal de zone van betalend parkeren gehalveerd worden. Die zal zich vooral situeren rond de winkelas Pastoor Boelstraat- Kouterstraat. Ook zal men vanaf dan een half uur gratis kunnen parkeren in plaats van de huidige 15 minuten. De tarieven zullen wel aangepast worden. Waar men momenteel 50 cent betaald om een uur te parkeren zal dit opgetrokken worden naar één euro per uur. De bedoeling is ook dat de tarieven op de betaalparkings op de wilfordkaai afgestemd worden op de tarieven in de winkelkern.

Kortparkeren

De parking aan de Consciensestraat wordt eveneens Blauwe zone

De blauwe zone, waar men twee uur kan parkeren met een parkeerschijf, wordt evenwel gevoelig uitgebreid. Zo zal men ondermeer niet meer moeten betalen om te parkeren op de Markt en in de Kasteelstraat. Ook daar zal een blauwe zone gerealiseerd worden. Net zoals op de parking aan de Consciensetraat.

“In de Kasteelstraat komt, tussen de Priester Poppestraat en de Veerstraat wel een zone voor kort parkeren”, stelt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Daar zal men een half uur gratis kunnen parkeren om naar de winkel te gaan. De controle daarop gebeurd trouwens digitaal. Dit werkt met een soort sensoren. Als men langer dan een half uur op zo’n plaats geparkeerd staat krijgt de dienstdoende parkeerwachter een melding en kan men beboet worden.”

Nummerplaatherkenning

Vanaf maart wil men ook de lang verwachte bewonerskaarten introduceren.

“Op aanvraag krijgt men één bewonerskaart, een tweede zal waarschijnlijk 150 euro kosten”, stelt Truyman. “Met zo een bewonerskaart kan men parkeren in een blauwe zone zonder tijdsduurbeperking. Om verschuiving van de parkeerdruk van bewoners te vermijden, gaan we de blauwe zones in fasen invoeren en telkens bekijken wat het effect is op de omgeving. In een zone van betalend parkeren zal men met een bewonerskaart niet mogen staan.”

Langparkeerders worden verwezen naar de randparkings, aan het station, achter AC De Zaat, aan het kerkhof en op de nieuwe aan te leggen parking aan de Rik De Rycklaan.

De gemeenteraad zette ondertussen het licht op groen om een overeenkomst te maken met een nieuw parkeerbedrijf. Die zal ook nieuwe parkeerautomaten moeten plaatsen die compatibel zijn met betaalapps.

“Die parkeerautomaten zullen werken met nummerplaatherkenning”, klinkt het. “Men zal dus de nummerplaat van de wagen moeten invoeren. ( zoals in Sint-Niklaas red.) Dat systeem zorgt er ook voor dat men maar één keer een half uur gratis kan parkeren. Momenteel kan men meerdere keren een ticket voor een kwartier gratis nemen. In de toekomst zal dat met de nieuwe automaten niet meer mogelijk zijn.”

“De bedoeling is dat we het nieuwe parkeerbedrijf in november al kunnen toewijzen zodat we het volledige traject in detail kunnen uitwerken tegen maart volgend jaar”, aldus Truyman. “Het is ook onze doelstelling, dat er duidelijke communicatie komt naar de burger over de aanpassing van het parkeerbeleid. En die nieuwe partner zou dat mee moeten uitwerken.”

De Kasteelstraat wordt blauwe zone. Tussen de Priester Poppestraat en de Veerstraat komt een zone van ‘Kortparkeren’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *