Boze foorkramers trekken met protestkaravaan door het Waasland:

Protestkaravaan veroorzaakt ellenlange files, ook aan gewestweg N41 in Elversele

HAMME / ELVERSELE – De Oost-Vlaamse foorkramers zijn boos. Bijna overal in de provincie zijn kermissen, groot en klein, afgeschaft als gevolg van de coronamaatregelen, daarom reed een indrukwekkende colonne van kermiswagens donderdag 20 augustus van Deinze naar Gent.

Als pretparken en markten duizenden bezoekers mogen hebben, waarom wij dan niet ?
Jean Trehout, voorzitter van de Verdediging der Belgische Foorreizigers

De foorkramers passeerden ook de tunnel van de N41 in Elversele (foto: Franky Van Cauwenberghe)

Via de N41 deed de karavaan ook Hamme en Elversele aan, om daarna de N70 in Sint-Niklaas op te rijden en via Waasmunster en Lokeren richting het Provinciehuis in Gent te trekken.

“Sommige collega’s hebben sinds de herfst van 2019 nog geen cent verdiend.”
120 toeterende vrachtwagens van kermiskramers reden woensdag door het Waasland. ‘Red de Belgische kermiscultuur’ was een veel terugkerende slogans op de wagens. De foorkramers zijn boos, omdat ze al sinds het begin van de coronacrisis overal kermissen zien sneuvelen. Jean Trehout, voorzitter van de Verdediging der Belgische Foorreizigers (V.B.F.) lichtte de actie toe.

“Op 1 juli gaf de federale overheid groen licht voor de kermissector”, legt Trehout uit. “Maar dat was niet overal goed nieuws, want de gemeentebesturen hebben bijna 85 procent van alle kermissen afgelast. Tal van burgemeesters beargumenteren het annuleren van kermissen met termen als preventie, overmacht, vrees voor een tweede besmettingsgolf en bestempelen kermissen als risico-evenementen.”

Pretparken

En dus zitten vele foorkramers al maanden zonder inkomen. “Dagelijks tellen markten, pretparken en kuststeden duizenden bezoekers. Overvolle vliegtuigen reizen naar zonnige bestemmingen. Is een goed afgebakende kermis met een vastgelegd maximum aantal bezoekers en mondmaskerplicht dan niet veilig”, vraagt Trehout zich af. “Heel wat collega’s hebben sinds de herfstvakantie 2019 geen euro verdiend. Premies dekken de investeringen en vaste kosten niet. In november komt de volgende winterstop er aan. Kermisbedrijven, generaties lang opgebouwd zonder enige subsidie, worden als paria’s behandeld. De teleurstelling van foorhouders maakt na acht maanden lockdown plaats voor furiositeit.”

De colonne van kermiswagens bracht ook een ellenlange file met zich mee in het Waasland. De karavaan van overwegend zware trucks zorgde er ook voor dat aan de kruispunten op de secundaire zijwegen het verkeer ruim twintig minuten stil stond. Aan de kruispunten met verkeerslichten regelden agenten van de lokale politie het doorgaand verkeer. (Bron: HN/ Jan Van de Velde)

Aan sommige kruispunten moesten fietsers en bestuurders wel twintig minuten wachten tot de stoet gepasseerd was. (FOTO: JVDV)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *