Pas verschenen boek: ‘Zoeken naar zin. Religieuze en spirituele kunst van 1900 tot nu’ van Christian Wittebroodt

TIELRODE/WAASMUNSTER – In aanwezigheid van ruim 120 genodigden stelde vzw De Koolputen Kunstforum (Waasmunster) op zondag 26 januari het nieuwe boek van Chris Wittebroodt voor: ‘Zoeken naar zin. Religieuze en spirituele kunst van 1900 tot nu’.

Namens de organisatoren heette Freddy Huylenbroeck de aanwezigen welkom, waarna prof. dr. Johan Verstraeten (KU Leuven) het boek voorstelde. Chris Wittebroodt gaf een beknopt overzicht van de geschiedenis van de religieuze en spirituele kunst. Uit handen van Toon Osaer, directeur van de uitgeverij Halewijn, mocht hij het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Een receptie met signeersessie rondde de stijlvolle voorstelling af.

Christian Wittebroodt studeerde Morele en Religieuze Wetenschappen aan de KU Leuven. Van 2012 tot 2019 was hij voorzitter van het Museum voor Moderne Religieuze Kunst in de Basiliek van Koekelberg. Hij is de auteur van diverse publicaties over kunst en religie en was curator van verscheidende tentoonstellingen rond dit thema, o.a. in de Durmetuin in Tielrode.

In Zoeken naar zin beschrijft de auteur de evolutie van de religieuze kunst in de 20ste eeuw. Hij zoekt ook naar verklaringen voor de uiteenrafeling van de christelijk geïnspireerde kunst en brengt recente realisaties onder de aandacht die het onnoembare willen uitdrukken. Zijn inzichten zijn vooral de vrucht van zijn aandachtig kijken naar kunst en van talrijke bezoeken aan musea en tentoonstellingen, en zijn ontmoetingen met kunstenaars. Daarbij nodigt hij de lezer voortdurend uit om zelf te kijken en te interpreteren. Zodoende wordt hij een tochtgenoot, die de lezer helpt om de artistieke zoektocht naar zin in beeldende kunst te begrijpen.

Het boek – A4-formaat, 160 pagina’s, hard cover – kost 35 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel en via halewijn.uitgaven@kerknet.be.

Chris Wittebroodt tijdens de voorstelling van het boek met burgemeester Luc De Ryck.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *