Tekenaar van 15 miljoen strips viert vijftigjarige carrière in Temse samen met de Kampioenen

“Ze vroegen me een strip te maken over Windkracht 10, maar ik had een beter idee”

TEMSE – 50 jaar kampioen, de biografie van tekenaar Hec Leemans, werd dinsdag voorgesteld in het gemeentehuis van Temse. De tekenaar van onder andere de F.C. De Kampioenen-strips viert een dubbele verjaardag: hij is 70 jaar jong en zit al 50 jaar in het vak.

Hector Leemans werd dan wel in Temse geboren, hij heeft er nooit gewoond. Toch is het in de stripgemeente dat Leemans dinsdag zijn zeventigste verjaardag kon vieren. Omdat de tekenaar ook vijftig jaar in het stripvak zit, werd in het gemeentehuis het boek 50 jaar kampioen voorgesteld. Aan de hand van een interview met Hec schetst stripkenner David Steenhuyse daarin de carrière van Leemans, uiteraard met de nodige prenten en tekeningen.

Van jongs af wou hij Leemans al tekenen. “Het leuke eraan is ook om de historische achtergrond van je onderwerpen te leren kennen, zelfs al gebruik ik die in een fictief verhaal”, vertelt de tekenaar. “Als je een gebouw tekent, moet je er voor zorgen dat het correct is weergegeven.”

Jaren negentig

De tekenaar is bekend van de strips van F.C. De Kampioenen. Veel acteurs uit de reeks waren dan ook aanwezig, dinsdag, zoals Marijn Devalck (Boma), Danni Heylen (Pascale), Herman Verbruggen (Marcske), Johny Voners (Xavier Waterslaeghers) Tuur De Weert (Maurice de Praetere) en Ben Rottiers (Pol De Tremmerie).

“Ik kreeg het idee om strips van F.C. De Kampioenen te maken in de jaren negentig”, vertelt Leemans. “Ze hadden mij gevraagd om strips te maken over Windkracht 10 (toenmalige tv-serie over reddingsoperaties op zee door de Belgische luchtmacht, nvdr.). Maar die serie lag me niet zo. Toch leek het me een goed idee om een stripreeks te maken op basis van een populair gegeven.”

Mooie Rooie Zita

Minstens even bekend van Leemans is de historische stripreeks Bakelandt, waarbij vooral de mooie Rooie Zita indruk maakte op menig jonge lezer. Leemans heeft meer dan 250 strips gepubliceerd, goed voor 15 miljoen verkochte exemplaren. En het houdt nog niet op: begin februari ligt album 106 van F.C. De Kampioenen in de rekken, en in mei en juni volgen enkele luxe-edities van Bakelandt, met harde kaft.

Op de receptie kreeg Leemans dinsdagavond een mooie tekening uit handen van Wim Swerts, die de stripreeks Vertongen & Co verzorgt. Voor het publiek deden David Steenhuyse en Hec Leemans hun interview uit het boek nog eens kort over. (Bron: HN/ TN)

Meer foto’s, klik hier

De striptekenaar vierde zijn 70ste verjaardag met enkele Kampioenen in het gemeentehuis

 

De jarige Hec Leemans op de foto met de kampioenen, collega-striptekenaars, schrijver van de biografie David Steenhuyse, CEO van de Standaard uitgeverij, leden van Culturele Vereniging Spirit, burgemeester Luc De Ryck, voorzitter Toerisme Temse Rita Heerwegh en ballonvaarder Koen De Jonghe,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *