Boek verzamelt (bijna) alle schepen van Boelwerf

Erfgoedvereniging heeft jarenlang aan naslagwerk gewerkt
TEMSE – Het boek ‘Made in Belgium by Boelwerf’ bevat een schat aan informatie over de 1.551 realisaties van de Boelwerf. Van veel schepen en andere constructies die in de loop der jaren in Temse werden gebouwd, zijn foto’s en anekdotes te vinden. Erfgoedvereniging Op Stoapel sluit met het boek de herdenking aan het faillissement af.

Na 165 jaar kwam er in 1994 een einde aan de Boelwerf. Het boek probeert een overzicht te geven van die lange geschiedenis, aan de hand van een bouwlijst met alle schepen en constructies. 1.551 bouwnummers zijn het, een titanenwerk om dat allemaal op te zoeken.

Eddy Van Grevelinge, die zelf nog op de Boelwerf heeft gewerkt, heeft dat werk op zich genomen. “Het is eigenlijk begonnen toen ik op vakantie een foto van een schip heb genomen, dat van de Boelwerf bleek te komen. Sindsdien ben ik steeds meer informatie verzameld, en een lijst van alle Boelwerf-schepen beginnen aanleggen.” Meer dan 4.000 bladzijden heeft hij nu al.

Scheepsbouwpakketten

Het boek, een initiatief van de erfgoedvereniging Op Stoapel, vormt het sluitstuk van een reeks activiteiten die in 2019 het faillissement hebben herdacht, 25 jaar geleden. “Omdat Eddy al zo veel informatie had verzameld, kregen we het idee om de bouwlijst als ruggengraat van het boek te nemen, met daarbij foto’s en extra uitleg over bepaalde schepen”, vertelt voorzitter Lieven Muësen.

Het boek bevat een schat aan informatie, van de eerste kleine rivierboten die Bernard Boel in 1829 begon te bouwen, over de schepen die als “bouwpakket” naar de Congolese kolonie werden verscheept om daar in elkaar te worden gezet, tot de andere constructies die op de Boelwerf werden gemaakt, zoals drijvende droogdokken en zelfs het huidige beweegbare brugdeel van de brug in Temse.

Jongeren aanspreken

Het Rijksarchief Antwerpen-Beveren bezit een deel van het Boelwerf-archief en was dus een grote bron voor het boek. “Het archief zal in de toekomst nog belangrijker worden, wanneer er steeds minder kroongetuigen zijn en ook in het landschap de restanten minder zichtbaar worden”, zegt Rijksarchivaris Johan Dambruyne. “Met dit boek willen we de jongere generaties dan ook warm maken voor dit soort industrieel erfgoed.” (Bron: HN/GVA – Tom Nuytemans)

Made in Belgium by Boelwerf (35 euro) en wordt zaterdag 11 januari aan het grote publiek voorgesteld op de nieuwjaarsreceptie van Op Stoapel, vanaf 14 uur in wijnbar De Correctie, Cauwerburg 115.

vlnr.: Burgemeester Luc De Ryck, Eddy Van Grevelinge, Lieven Muësen en Johan Dambruyne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *