Extra beveiliging voor kerststal

TEMSE – De kerststal op het Dorpsplein in Steendorp is dit jaar extra goed afgesloten. Begin dit jaar gingen vandalen immers lopen met twee hoofden van beelden in de kerststal. Alle ramen en deuren zijn nu afgezet met ijzer hekwerk en ’s nachts wordt de stal afgesloten.

De kerststal van KWB Steendorp werd afgelopen weekend feestelijk ingehuldigd. Dat kon rekenen op heel wat belangstelling. Net zoals begin dit jaar, want toen lieten vandalen hun oog vallen op de kerststal. Ze sloegen een ruit in met een verkeersbord, waarna ze binnendrongen. De vandalen gooiden de beelden in de stal omver en gingen aan de haal met de hoofden. Het vandalisme werd pas drie dagen later vastgesteld, op 6 januari, een dag voor de kerststal afgebroken zou worden.

“We hebben toen meteen beslist dat we extra maatregelen moesten nemen om vandalisme tegen te gaan”, zegt KWB-voorzitter René Wittock.

Kindje Jezus gestolen

Het was niet de eerste keer dat de kerststal het doelwit van vandalen werd. “Vijftien jaar geleden werd ons kindje Jezus al gestolen. Dat was toen een enorm emotioneel verlies voor de persoon die ons dat beeldje had geschonken. Toen hebben we aan de voorkant een hek geplaatst. Begin januari zijn de vandalen via de zijkant binnengedrongen en daar hebben we nu ook hekwerk geplaatst. ’s Nachts wordt de hele kerststal dichtgemaakt met luiken en afgesloten.”

Ook de persoonlijke kerststal van René Wittock werd getroffen door vandalisme. “Het Mariabeeldje uit mijn stal werd gestolen en is vernield teruggevonden in de kerststal op het Dorpsplein. Daarom denken we dat het om dezelfde daders gaat.”

De nationale afdeling van KWB liet aan Wittock weten bezorgd te zijn over het vandalisme. “De gestolen hoofden zijn nooit teruggevonden. De politie heeft na een paar maanden de zoektocht gestaakt. Kunstenaar Tony Peirsman uit Bornem, die de originele beelden in 2010 maakte, heeft wel nieuwe hoofden voor ons vervaardigd uit hetzelfde materiaal.”

De kerststal staat nog tot maandag 6 januari opgesteld op het Dorpsplein. (Bron: Mattias Goossens – HN – GVA)

Meer foto’s van de inhuldiging, klik hier

Arthur Temmerman, Guido Poschet en René Wittock sluiten nu elke avond de kerststal af. Aanleiding was het vandalisme van begin dit jaar
Afgelopen weekend werd de kerststal ingehuldigd met levende beelden vlnr: Yana Goossens (9), Julie De Beer (11), Dieuwke Heynderickx (11), Arne Cleiren (11), Frederica Cleiren (9) en Louise De Beer (6)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *