Werkstraf voor wapenarsenaal in tuin

TEMSE – De zoon van een verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog is veroordeeld tot 150 uur werkstraf omdat hij het wapenarsenaal van zijn vader had begraven in zijn tuin. Er zaten onder meer vuurwapens, bajonetten, magazijnen en munitie in de grond.

De huiszoeking die de politie op 25 september 2017 uitvoerde op het adres van de gepensioneerde gemeentearbeider Luc V.d.V. (62) uit Temse leverde een indrukwekkende buit op. In de tuin bleken op zo’n dertig centimeter diep negen bakken begraven te zijn. Daarin zaten onder meer vierentwintig vuurwapens, bajonetten, magazijnen en munitie. Ook in het woonhuis werd nog een hele lading kogels gevonden. “Het grootste deel van al die wapens heb ik gekregen van mijn vader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het verzet zat”, legde V.d.V., die lid is van een schietclub, uit aan de correctionele rechter in Dendermonde.

“Hij had mij de raad gegeven om de wapens niet aan te geven en te verstoppen. Ze hebben een grote emotionele en financiële waarde voor mij. De totale waarde van de wapens wordt geschat op zo’n 70.000 euro. Ik heb ook zelf nog een aantal wapens aangeschaft. Vroeger kon je die even makkelijk kopen als een pakje sigaretten.”

Het Openbaar Ministerie tilde zwaar aan de feiten en had twaalf maanden celstraf deels met uitstel gevorderd. De rechter was maandag in haar vonnis milder en legde Luc V.d.V. een werkstraf van 150 uur op. Als hij die straf niet of onvolledig uitvoert, moet hij alsnog voor vijftien dagen achter de tralies.

“Nooit slechte bedoelingen”

De advocaat van V.d.V. had tijdens het proces zonder succes gepleit voor een opschorting van straf. “Mijn cliënt werd verlinkt door een vrouw die alleen maar uit was op zijn geld”, schetste de raadsman. “Vandaag heeft hij helemaal niets meer. Met de wapens heeft hij nooit slechte bedoelingen gehad. Hij verzamelde ze zoals postzegels.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *