Natuurwandeling tegen tweede verkavelingsaanvraag voor de Roomacker

Burgerinitiatief verwacht opnieuw grote opkomst

Als het moet zal men juridische stappen zetten tegen de verkaveling

TIELRODE – Het Burgerinitiatief ‘Red De Roomacker’ organiseert op 12 mei vanaf 14 uur voor de tweede keer een grote wandeling tegen de geplande verkaveling op het domein Roomacker in Tielrode.

Het burgerinitiatief verwacht immers dat Matexi kortelings een nieuwe verkavelingsaanvraag zal indienen en wil daarom alle actievoerders en de bevolking opnieuw sensibiliseren.

Woordvoerder Ruth Vermeire: “Straks zijn het verkiezingen; we zullen de beleidsvoerders en Matexi laten zien dat onze weerstand niet is afgenomen. Integendeel.”

De vorige acties van het Burgerinitiatief ‘Red De Roomacker’ trokken samen meer dan 2.000 actievoerders die duidelijk lieten blijken dat een verkaveling van 116 huizen in hun dorp geen optie is.

Ruth Vermeire: “Tielrode kan die extra toevloed van huizen, auto’s, lawaai, niet dragen. we verliezen ons laatste unieke cuestalandschap en bovendien is er geen overtuigende oplossing voor de wateroverlast en de mobiliteitsproblematiek. Hier gaat een schaars openruimtegebied op de slof. De betonstop, de klimaatacties en de snelheid waarmee onze biodiversiteit verschraalt en soorten uitsterven maken duidelijk dat dit niet meer kan. We moeten ruimte teruggeven aan de natuur in plaats van te blijven inpalmen. Het sparen van open ruimte is even belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering dan het terugdringen van de CO2 uitstoot.

Het gemeentebestuur verwees de eerste verkavelingsaanvraag van Matexi naar de prullenmand. De kans is echter groot dat de bouwpromotor snel een aangepaste vergunningsaanvraag zal indienen.

Natuurwandeling krijgt parcours door Tielrode

De wandeling start nu zondag 12 mei tussen 14 en 15 uur aan het Gildenhuis in het dorp. De wandelaars volgen een uitgestippeld parcours van naar keuze 4 of 8 km, dat ondermeer door de bedreigde Roomacker loopt en andere mooie plekjes aandoet. Het is een tocht die zowel door jong als oud kan gewandeld worden. Je krijgt bij de start een vragenlijst mee die je onderweg dient op te lossen. Voor de winnaars zijn er prachtige prijzen, o.a. 2 flessen Champagne, 2 bons van €20 restaurant San George, 1 bon €15 Appels Hair. In het Gildenhuis kan je je dorst en honger lessen; de opbrengst gaat integraal naar het Burgerinitiatief om nieuwe acties mee te bekostigen.

Juridische bijstand en bezwaarschriften

Het Burgerinitiatief heeft ondertussen inlichtingen ingewonnen bij een aantal gespecialiseerde advocaten.

Woordvoerder Ruth Vermeire: “We willen natuurlijk het liefst een juridische procedure vermijden, maar als het niet lukt via bemiddeling, zullen we advocaten op de zaak zetten. De kans dat Matexi binnenkort een nieuwe verkavelingsaanvraag zal indienen, is immers zeer reëel. We zullen ook deze keer alle inwoners van Tielrode en Temse persoonlijk aanmoedigen om een bezwaarschrift neer te leggen. Vorige keer waren dat er meer dan 1.000. We durven opnieuw te hopen op minstens datzelfde aantal. Daarnaast hebben we onze advocaten voorbereid om een procedure te starten. Ze staan klaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *