Wereldwinkel Temse organiseert (on)eerlijke lunch voor scholieren

“Overwicht grote voedingsbedrijven nadelig voor kleine boeren in het Zuiden”

TEMSE – Op vrijdag 10 mei organiseert Oxfam Wereldwinkel een (on)eerlijke lunch voor scholieren van Temse.

“Je moet er maar eens over nadenken: we leven op deze aardbol allemaal toevallig deze tijd, en dan nog toevallig hier in Vlaanderen. Onze regio staat bekend als welvarend.
Dit is niet overal zo. In veel landen is nauwelijks onderwijs of gezondheidszorg, weinig voedsel en zijn de woonomstandigheden slecht”, aldus Els Vercouteren vazn de Wereldwinkel.

“Op economisch vlak zijn vooral de boeren zeer kwetsbaar. In de voedingssector is het overwicht van grote opkopers ongezond”, stelt Theo Baeke. “In het Zuiden wordt veel cacao, koffie, rijst, katoen, thee, suiker geproduceerd. Er is grote vraag naar in het Noorden. Dus zou je denken dat het verbouwen van deze grondstoffen winstgevend zou zijn. De markt wordt echter gedomineerd door grote opkopers en enkele multinationale verdelers, die een zo laag mogelijke prijs willen betalen en de kleine boeren hun voorwaarden opleggen. Daardoor hebben deze het moeilijk om te overleven.”

“Oxfam doet daar wat aan: door boeren in het Zuiden een faire prijs te betalen voor hun producten, hen bij te staan met advies en leningen en bovendien hun goederen hier te verkopen. Oxfam voert ook campagne voor internationale regels die de boeren een faire handel moeten bieden. Het is verheugend vast te stellen dat steeds meer bedrijven in het Noorden rekening houden met duurzaamheid en eerlijke handel. Er is echter nog veel werk aan de winkel.”

Oxfam wil meer mensen, en zeker jongeren, overtuigen zich in te zetten voor eerlijke handel, daarom organiseert Oxfam Wereldwinkel Temse daarom een (on)eerlijke lunch.

Hiertoe heeft zij de scholen van Groot-Temse uitgenodigd. Op vrijdag 10 mei komen 200 leerlingen van het zesde leerjaar samen op de vroegere ISA-site om te weten te komen hoe (on)eerlijke handel in chocolade, rijst, koffie en andere producten gebeurt, en welke aspecten daarin meespelen in de ongelijke ontwikkeling van de wereld.

Daarna is er een lunch die rekening houdt met hoe het er in de wereld echt aan toe gaat. Na de lunch volgt een meer ludiek deel met muziek, zang, dans en creatieve uitbeelding Dit alles resulteert in een gezamenlijk slotmoment om 14 uur.

(met de steun van Oost-Vlaanderen Solidaire Provincie, Interwaas en gemeentebestuur Temse)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *