Ruime belangstelling voor installatievergadering nieuwe gemeenteraad

TEMSE – Onder ruime belangstelling vond donderdag 3 januari de installatievergadering plaats van de nieuwe gemeenteraad voor de legislatuur 2019-2024. Heel wat familieleden en vrienden van de nieuw verkozenen en andere geïnteresseerden, zowat honderd in totaal, waren afgezakt naar de raadszaal op de zesde verdieping van AC De Zaat.

Het decreet Lokaal Bestuur (21/12/2017) legde gemeente- en OCMW-besturen eenheid van leiding en financieel bestuur op. Hierdoor werden de functies van gemeente- en OCMW-secretaris vanaf augustus 2018 vervangen door één Algemeen Directeur en die van de financieel beheerders door één Financieel Directeur.

Doordat het OCMW sinds 1 januari is opgegaan in de gemeente, zal de maandelijkse gemeenteraad voortaan ook de OCMW-raad zijn. Het Sociaal Bureau zal specifieke dossiers behandelen.

Alle gemeenteraadsleden legden de eed af bij de uittredende voorzitter van de gemeenteraad, Koen De Jonghe (N-VA). Daarnaast was er ook de verkiezing van de politieraad en de eedaflegging van de nieuwe schepenen bij burgemeester Luc De Ryck (CD&V). Tot slot was er de eedaflegging van de voorzitter van het Sociaal Bureau Patrick Vermeulen (Open VLD), en de leden van dat Sociaal Bureau bij de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad, Geert Vandersickel (N-VA).

Ook Hugo Maes (CD&V) legde bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad de eed af als schepen, maar hij zal in de loop van deze bestuursperiode huidig burgemeester Luc De Ryck (CD&V) opvolgen. Zijn dochter Joke Maes werd ook verkozen, maar kon door de familiale band haar mandaat niet opnemen. Zij werd opgevolgd door eerste opvolger Hans Cools.

Een burgemeesterswissel is in Temse wel anders dan elders, omdat Luc De Ryck al meer dan een kwarteeuw aan de macht is.

“Zo’n man opvolgen, is geen sinecure. Het is ook geen cadeau”, aldus Hugo Maes in Het Laatste Nieuws. “Hij is een ‘burgervader‘, meer dan een burgemeester. Luc De Ryck is ook een persoonlijke vriend geworden. We overleggen regelmatig. Ik zal grondig voorbereid zijn om over te nemen. En ik voel me er ook klaar voor. Ik zit 30 jaar in het schepencollege. Voor mij is het als een beloning van mijn politieke carrière.”

Als Hugo Maes de sjerp overneemt zal Debby Vermeiren de post van Maes overnemen. Zij was de voorbije legislatuur schepen van Jeugd en Sport. De eedaflegging als gemeenteraadslid was voor Debby dan ook eentje met een dubbel gevoel want ondanks meer dan duizend voorkeurstemmen moest ze haar schepenzetel inleveren. “Ik wil echter nog deze legislatuur terugkeren als schepen”, klinkt het vastberaden. “Burgemeester De Ryck geeft immers aan de zes jaar niet uit te doen.”

Meer foto’s, klik hier

De nieuwe gemeenteraad

Burgemeester Luc de Ryck en Algemeen directeur Nele De Cleen samen met de nieuwe schepenen

Voorzitter Patrick Vermeulen van het Sociaal Bureau en Algemeen directeur Nele De Cleen met de leden van het Sociaal Bureau

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *